Většina dětských úrazů naštěstí není natolik závažná, aby si vyžádala hospitalizaci, nějaké to odřené koleno zkrátka k prázdninovým hrátkám neodmyslitelně patří.

Přesto ale ročně končí s poraněním na nemocničním lůžku kolem patnácti tisíc dětí. Nejvíce takových případů lékaři vykazují právě v letních měsících, od června do srpna.

Ilustrační foto
Alergických reakcí na hmyzí bodnutí přibývá



Podle mluvčí středočeské záchranky Petry Effenbergerové to souvisí s tím, že děti mají více volného času, častěji než jindy se pohybují v přírodě a jsou méně pod dozorem dospělých.

K nejčastějším „letním úrazům“ patří pohříchu ty, kterým by šlo často zabránit vhodnou prevencí.

„Vážné nebezpečí představují zejména úrazy hlavy, výjimkou nejsou bohužel ani ty s celoživotními následky,“ uvádí Petra Effenbegrerová s tím, že nejčastěji dochází k poranění dětí při sportu a zábavě, kdy bývá důvodem absence bezpečnostních pomůcek. Proto určitě nezapomínejte na kvalitní přilby, které využijí děti jak při jízdě na kole, tak třeba na kolečkových bruslích.

Kromě nejrůznějších poranění způsobených pády při sportování (přibývá například úrazů na trampolínách), se množí i popáleniny, v souvislosti se stoupající oblibou grilování. Vážné nebezpečí, zejména pro ty nejmenší, mohou představovat i stále populárnější zahradní bazény. 

Letní úrazy.Zdroj: Deník

Ilustrační foto.
Nálezkyně mobilu může skončit ve vězení