„Víno se bude moci prodávat jen v provozovnách výrobců vína nebo dovozců nebaleného vína," řekl k novele mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán, podle něhož je nutné upozornit, že výrobcem se může podle zákona stát i subjekt, který si víno nechá zpracovat za účelem jeho uvedení na trh. Vinotéka nebo jiný prodejce si tak prý může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře.

Novela podle majitele kralupské vinotéky a vinného klubu Richarda Alberovského přinese pouze další papírování. „Teoreticky si mohu nechat víno vyrobit u vinaře, ale budu se muset zaregistrovat na vinařském svazu, u zemědělské inspekce a na celní správě. Zadávat údaje přitom nebudeme jednou, ale opakovaně. Když jsme to počítali, zabere nám to nejméně patnáct hodin měsíčně navíc," konstatoval Richard Alberovský.

Lobby velkých výrobců

Podle něho je většina vinoték závislá právě na prodeji sudového vína. „Říkají, že změnou novely odpadnou takzvané garážové vinotéky a večerky, kde se často prodává nekvalitní víno, ale příliš tomu nevěřím. Podle mě jde o lobby velkých výrobců vína, kteří ani nedělají sudové víno, ale všechno lahvují a prodávají přes markety za pár korun," poznamenal vinárník.

Novela vinařského zákona, která má velkou šanci na úspěch, ohrožuje i prodej moravského sudového vína ve Mšeně. Nabízí ho tam ve své prodejně Květinka Květuše Živná. „Pokud to projde, znamená to pro mě zřejmě ukončení prodeje stáčeného vína. Asi chtějí, aby se víc prodávala levná a nekvalitní vína, která nabízejí obchodní řetězce po celé republice," uvedla živnostnice.

Krok správným směrem

Hospodář Cechu českých vinařů Štěpán Weitosch, který je zároveň šéfem Vinařského střediska Mělník, se naopak domnívá, že novela zákona je krok správným směrem. „Je to určitě dobré, protože falšování vína je po falšování medu nejhorší v republice. Poctiví prodejci se udrží a ti, kteří prodávají pochybné víno ve večerkách, snad padnou. Víno je kulturní nápoj, takže by měl mít i jeho prodej nějakou kulturu," řekl k tématu vinař.

Dodal, že novela by se neměla dotknout vinařů na Mělnicku, kteří sudové víno prodávají jen ve svých provozovnách, a to v omezeném množství. Ostatní produkci lahvují. Potvrdil to i jeden z mělnických vinařů Luděk Vondrák: „To, co si vyrobím, si také prodám přímo ze sklepa. Navíc ani nic nenakupuji, takže mě se to snad týkat nebude."

Černý trh s vínem

Novela zákona má podle ministra zemědělství Mariana Jurečky ochránit jak spotřebitele, tak poctivé moravské a české vinaře, které poškozuje černý trh s vínem. „Vytváříme daleko větší tlak na to, aby se víno neprodávalo v kdejaké trafice kdejakým pochybným způsobem. Naším záměrem je co nejvíce ochránit český a moravský trh před nekvalitními produkty, které kazí jméno celému oboru," řekl ministr Jurečka.

O novele bude na sklonku listopadu hlasovat i nový senátor za Mělnicko a Prahu východ a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. „Zatím jsem to ještě neprostudoval, ale sledoval jsem názory veřejnosti, které hovoří o tom, že novela poškodí řadu malých vinařů. Musím si ověřit, čeho se chce novelou dokázat a jaké budou její dopady," doplnil senátor Holeček.

Čtěte také: Blíží se soumrak vinoték? Lidé bojují za sudové víno