Svou kuřáckou dráhu zahájila ještě na střední škole, kdy s kamarády vyrážela do nočních klubů. Tam v komorním prostředí u hudby, s pivem v ruce, začala ochutnávat neřest jménem cigarety. „Dost dlouhou dobu jsem se cigaretám i kuřákům vyhýbala. Jenže v jednu chvíli přišel zlom a já v kroužku přátel začala kouřit. Nezazlívám si to. Byla to jen moje volba,” řekla Ester z Vlašimi.

Svoje zdraví si samozřejmě chrání jako každý jiný člověk. Říká ale, že místo, aby každý den vypila pět půllitrů piva, dá si pět cigaret. Než aby si koupila tučný burger nebo sladkou čokoládu, strčí si do pusy cigaretu. O zdravotních následcích ví, tvrdí však, že každý má nějakou neřest, která jeho zdraví negativně ovlivňuje. „Sladkosti, stejně jako tučná jídla, mohou způsobit, že je člověk obézní. Každý přeci ví, že jídlo je základem pro zdraví člověka. Proč tedy ti, kteří hřeší jídlem, také nejsou nějak korigováni? Když někdo přehršel pije, může se stát alkoholikem, bude mít zničená játra,” doplnila Ester.

S kouřením cigaret tedy přestat nechce. Protikuřácký zákon jí přinese jen komplikace. Sama navštěvuje řadu vesnických hospod, kam chodí především štamgasti, kteří si chtějí u sklenice piva zakouřit. Nedokáže si představit, jak to v menších hospůdkách bude do konce května vypadat. „Bojím se, že za chvíli budou hospody na vesnicích prázdné. Osobně se přizpůsobím. Do hospody nadále chodit budu, ale na cigaretu si zajdu vždy ven. Jenže starší lidé, štamgasti, se asi nepřizpůsobí a raději zůstanou doma,” dokončila Ester.

Cigarety. Ilustrační foto.
S protikuřáckým zákonem žádné drama do barů nepřišlo