V rámci Stavebního veletrhu IBF v Brně se v dubnu uskutečnilo Mistrovství České republiky s mezinárodní účastí ve čtyřech soutěžích odborných dovednostech, a to v oborech klempíř, pokrývač, tesař, mechanik plynových zařízení a mistrovství České republiky v soutěži odborných dovedností oboru kominík.

„Byly doprovodným programem stavebního veletrhu a jsou zařazeny do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a do Přehlídky České ručičky pro rok 2016," řekl vedoucí učitel odborného výcviku řemeslných oborů Střední školy služeb a řemesel Stochov, Petr Kedroň.

Dvoudenní soutěž

Vyhlašovatelem mistrovství s mezinárodní účastí pro obor vzdělání klempíř, pokrývač a tesař je Cech klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky. Letos se jej zúčastnilo pětadvacet dvoučlenných družstev z tuzemska a dva zahraniční týmy. Jako hosté přijeli zástupci škol ze Slovenska a Rakouska.

„Na volné ploše tak ti nejlepší žáci z Čech i zahraničí předváděli ve dvoudenní soutěži svou zručnost a um před zraky návštěvníků veletrhu, odborné veřejnosti i samotných vystavovatelů," uvedl Petr Kedroň.

Jedním z nich byl právě i výše zmiňovaný Jaroslav Borský, který již druhým rokem studuje obor klempíř ve Střední škole služeb a řemesel ve Stochově. To, že svému oboru vskutku rozumí a baví ho, dokázalo i to, že jej soutěžní porota vyhlásila vítězem soutěže v oboru klempíř.

Rozhovor s Jaroslavem Borským

Proč jste se rozhodl studovat právě obor klempíř?

Protože mi přišel nejzajímavější z celé nabídky oborů, které nabízela stochovská střední škola. A jsem rád, že jsem se tak rozhodl, klempířina mě baví.

Co jste měl za úkol v rámci soutěže porotě předvést?

Měli jsme za úkol ve dvou dnech oplechovat úžlabí a komín na střeše, přičemž nás kontrolovali porotci a vybírali toho nejlepšího z nás.

Kromě praktičnosti, zkoušeli i vaše znalosti z teorie?

Ano, druhý soutěžní den jsme psali teoretické testy. Poté se vše vyhodnocovalo.

Kdy převezmete ocenění v anketě České ručičky?

Pro cenu si pojedu do Brna na Výstaviště, a to ve středu 15. června.

Co říkáte na to, že jsi držitelem tohoto ocenění?

Mám obrovskou radost a vůbec jsem to nečekal. Bylo těžké to všechno zvládnout.

Co máte v plánu po maturitě?

Chtěl bych se dostat do nějaké firmy, kde bych získal praxi. Poté bych si přál v tomto oboru podnikat.

Čtěte také: Žáci škodováckého učiliště navrhují vlastní kupé s atypickou střechou