Spolupráce města Vlašimi a okolních sedmi obcí při zpracování místních programů obnovy venkova se jeví jako nadbytečná a bude postupně administrativně likvidována po dobu několika následujících měsíců. Vlašimští zastupitelé rozhodnutí ukončení činnosti svazku obcí jednohlasně schválili.

„Mikroregion fungoval, byl dokonce autorem tří nebo čtyř žádostí o dotace, některé z toho byly úspěšné, ale v době posledních asi dvou let prakticky nevyvíjí žádnou činnost. Jsou tam jen náklady na účetnictví, které se musí vést i když se tam žádné účetní operace neprovádějí," vysvětlil Luděk Jeništa důvody navrhovaného zániku mikroregionu Podblanicko s tím, že na schůzce zástupců všech obcí se účastníci shodli na tom, že je zbytečné udržovat tento subjekt naživu. Podle předsedy mikroregionu nejsou ani perspektivně žádné dotační programy, které byly vhodné pro mikroregiony.

Společná řešení pro obce

Mikroregion v minulosti spolupořádal například mezinárodní setkání Studenti pro venkov. Předmětem činnosti sdružených obcí bylo společné řešení dopravní a technické infrastruktury, společná péče o památky v mikroregionu, budování a značení cyklostezek, turistických cest nebo infocenter, ale především spolupráce na obnově venkova. V letošním roce počítá rozpočet regionu s příjmy sedmačtyřicet tisíc korun. Výdaje svazku obcí činí dvaapadesát tisíc. Polovinu výdajů tvoří mzdové náklady a bezmála třicet tisíc mikroregion zaplatí za nákup blíže nespecifikovaných služeb.

„Samozřejmě může každá obec pro svoje potřeby žádat samostatně a je skoro stoprocentní, že nějaké projekty, které by byly společné pro sedm obcí, budou asi těžko k mání," dodal Luděk Jeništa s tím, že proces zrušení mikroregionu není jednoduchý a trvá asi půl roku. Je třeba totiž dodržet termíny, zveřejnění a podobně. „Takže pokud v říjnu odsouhlasíme tento krok, tak mikroregion bude zrušen nejdříve k poslednímu březnu," podotkl předseda mikroregionu.

Čtěte také: Moravská Nová Ves opouští Podluží. Za sto tisíc ročně jí vadí nečinnost svazku

Karel Chlumec