V rámci projektu Česká hlava jsou oceňováni úspěšní čeští vědci. Od něho je odvozen program České hlavičky zaměřený na podporu nadaných studentů v technických a přírodovědných oborech. Titul převzal Václav Ryšlink v minulých dnech v Brně. „Získaná cena je pro mě odměnou za čas, který jsem projektem strávil. Pracoval jsem na něm dva roky," svěřil se s pocity Václav.

„Na konci druhého ročníku jsem začal docházet na Katedru parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, neboť jsem chtěl dělat něco nad rámec střední školy. Zde jsem se pustil do projektu o ptačích motolicích, s nímž jsem se účastnil středoškolské odborné činnosti. Porota této soutěže mě pak nominovala do projektu Česká hlavička," popsal Deníku cestu za úspěchem Václav Ryšlink.

Pro představu. Ptačí motolice jsou parazité, kteří cizopasí v útrobách ptáků. Kromě toho však dokáží pronikat i do těl savců, včetně člověka. Jsou považováni za hlavního původce svědivé kožní vyrážky, takzvané cerkáriové dermatitidy.

„Oproti ptákům představují savci hostitele, ve kterých nejsou ptačí motolice schopny dokončit svůj vývoj, neboť při migraci umírají. Proč tomu tak je, ale zatím ještě nikdo nezjistil," popsal Václav Ryšlink.

Testování hypotézy

Student kladenského gymnázia se proto rozhodl experimentálně otestovat jednu z možných hypotéz. Za potenciální příčinu úmrtí parazitů určil toxicitu molekul oxidu dusnatého, který je produkován savčím imunitním systémem.

Své experimenty prováděl na laboratorních myších. Výsledky ukázaly, že oxid dusnatý patrně není přímo zodpovědný za likvidaci parazita v těle hostitelů. Zdá se však, že může být důležitý pro zmírnění poškození plic.

Akademická dráha

Dříve nadějný fotbalista nyní upřednostňuje do budoucna ve svém životě akademickou dráhu. Teď si pro sebe našel nové zajímavé téma týkající se bioinformatiky, tedy propojení biologie a počítačů.

Zabývá se nyní rekonstrukcí evoluční historie jednoho kvasinkového proteinu. Po maturitě na gymnáziu by chtěl studovat matematicko-fyzikální katedru. Vědu chce mít i za svou profesi.

Čtěte také: Soutěž Česká hlava ocenila vývoj síťové karty i nového mikroskopu