Jednou ročně odborná kontrola

Když kominík není, je opravdu nutné shánět ho zrovna před zimou? Nebo by pro jeho návštěvu bylo vhodné i jiné období? Vyhláška o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty většině provozovatelů spotřebičů stanoví povinnost objednat kominíka na kontrolu jednou ročně; výjimku představují kondenzační plynové spotřebiče, u nichž je kontrola spalinové cesty přípustná jednou za dva roky. Cena kontroly spojené i s čištěním zpravidla nepřesahuje tisícikorunu za jeden průduch. Může ale obnášet i pětistovku.

Pro čištění platí nejpřísnější pravidla v případě topení pevnými palivy. V případě jejich sezonního využívání je nutné čistit komín dvakrát za rok – a v případě, že se topí celoročně, třikrát. Část těchto prací si ovšem uživatelé zdrojů tepla do 50 kW mohou zajistit i svépomocí. Kdy to udělat, stanoveno není: vyhláška hovoří pouze o přiměřených časových odstupech; mezi jednotlivými čištěními a kontrolami by měly uplynout nejméně tři měsíce.

Ilustrační foto.
Kraj chystá turistickou kartu. Rakušan vidí vzor v Rakousku

Více je lépe než méně

Údaje z vyhlášky hovořící o minimálních požadavcích ovšem nelze brát doslova; je na místě používat zdravý selský rozum. A také se spoléhat na zkušenosti odborníků, upozornil v pondělí prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön. „V praxi by měl četnost a rozestupy jednotlivých čištění určit kominík podle toho, jak často se daný spotřebič používá a jak moc je spalinová cesta zanesená,“ upozornil. S dodatkem, že třeba v Rakousku právě tohle dokonce přímo nařizuje zákon. Z vlastní zkušenosti Schön připomněl poznatky, které laikovi budou znít až neuvěřitelně: mezi jeho zákazníky jsou i takoví, kteří využívají kotel na dřevo – a k zajištění bezpečného provozu je během topné sezony zapotřebí až šest čištění. V době, kdy se intenzivně topí, každý měsíc!

Odborníka to nepřekvapí. Člen rady kominického společenstva Zbigniew Adamus v pondělí připomněl, že v minulosti bývala pravidla mnohem přísnější. „Čištění komínů na pevná paliva se provádělo dvanáctkrát ročně, tedy ve 30denních lhůtách. Po roce 1981 se povinná roční frekvence snížila na šest čištění – ovšem s tím, že v případě nutnosti se služba provádí častěji,“ poznamenal. To, že se pak zákonné lhůty dále prodlužovaly, Adamus vysvětluje novými spalovacími zdroji a vyšší bezpečností nových systémových komínů. A jak za dnešního stavu, který označil za „poměrně benevolentní“, poznat, že už přišel ten správný čas? Zkušený kominík Adamus radí: neotálet. „Až zjistíte, že komín netáhne, je pozdě,“ upozornil.

Ilustrační foto.
Sezona lahodného burčáku začíná

Komínových požárů loni přibylo

K tomu, aby nezapomínali na prohlídky komínů odborníkem, vyzvali v pondělí také hasiči. Ti loni v celé republice evidovali 1052 požárů komínů, což představuje meziroční nárůst o pětinu. Podílela se na něm i situace ve středních Čechách – z předloňských 133 případů se loni počet komínových požárů v kraji vyšplhal na 169.

Během minulé topné sezony, tedy od loňského října do letošního března, napočítali hasiči 921 požárů od komína (a k tomu ještě 109 požárů topidel, které měly na svědomí především nesprávné umístění či neodborná instalace, avšak výjimkou nebyla ani pochybení při obsluze). Následky jsou varující: jeden člověk zemřel, dalších 30 utrpělo zranění – a přímé hmotné škody se v součtu vyšplhaly na 46,9 milionu korun.

Pokud už začne v komíně hořet, je na místě vždy volat hasiče. Nápad zvládnout plameny vlastními silami, doprovázený snahou stříkat do komína vodu, může v tom nejlepším případě skončit popraskáním komína. Velmi reálné je nebezpečí vážných popálenin i opařenin – nebo dokonce exploze! Komínové požáry se likvidují jinak – hlavně s použitím písku.

Ilustrační foto
O titul Alej roku se uchází stoleté stromořadí i soubor památných lip

Požáry komínů ve Středočeském kraji

Rok Počet Škody v milionech korun
(údaje v závorkách uvádějí podíl na celkových ročních statistikách)
2016 169 (7,07 %) 7,78 (2,77 %)
2015 133 (4,37 %) 16,23 (5,80 %)
2014 57 (2,34 %) 1,37 (0,23 %)
2013 39 (1,70 %) 3,10 (1,32 %)
2012 35 (1,20 %) 4,07 (1,17 %)
2011 39 (1,31 %) 12,92 (4,29 %)
2010 52 (1,95 %) 12,84 (4,43 %)
2009 61 (2,00 %) 4,60 (0,98 %)
2008 47 (1,52 %) 6,75 (1,72 %)
2007 60 (1,79 %) 6,71 (1,61 %)

Zdroj: Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje

Správně topit je kumšt – a komín vše prozradí

Během loňské topné sezony potrápil střední Čechy smog, na jaký obyvatelé kraje nebývali zvyklí; vzduch, který „je vidět“, znali spíše z cest na Ostravsko či z návštěv velkých měst. Tentokrát se tíživá situace objevila v celé republice – a dokonce protáhla na týdny. Vedle aut označují odborníci za viníky lokální topeniště, která podle nich na území České republiky vyprodukují polovinu celkového objemu polétavého prachu. Zlepšit situaci mohou správné topení a pečlivá starost o spalinové cesty.

Kvalitní kotel a kvalitní palivo samy o sobě čistší spaliny nezajistí, upozorňuje prezident kominického společenstva Jaroslav Schön. „Je potřeba také správně topit – a spalinovou cestu udržovat v perfektním stavu. Pokud je jediný z těchto parametrů nedostatečný, je špatný celý výsledek,“ poznamenal.

Kominíci se v minulé topné sezoně častěji než dříve setkávali také se zadehtovanými komíny od kotlů na dřevní hmotu. „Na vině byla částečně špatná obsluha, ale také obecný požadavek zvyšovat energetickou účinnost spotřebičů, což v důsledku vede ke snižování teploty spalin, kdy spaliny kondenzují už v kouřovodu a následně v komínu,“ osvětlil souvislosti Pavel Dědič – soudní znalec v oboru požární ochrana, odvětví kominářství. Zadehtovaný komín může také zapříčinit přikládání mokrým dřevem v krbové vložce – a rovněž spalování rozmanitých odpadů. „Odstranit dehet z komína a kotle je finančně náročné – a ne vždy to jde uskutečnit,“ varuje Dědič. Dokonce se podle jeho slov někdy stane, že jedinou cestou k nápravě je komín zbourat. Ano: postavit nový.

Obzvlášť důrazně kominíci varují před amatérskými pokusy o vypalování černé mazlavé hmoty, která běžnému čištění odolává. I oni tak sice někdy postupují – je však třeba velmi dobře vědět, u jakých komínů to je přípustné (v úvahu nepřipadá u těles z nerezu), a dokázat mít celý proces pod kontrolou. Vědět přesně, co a proč dělám, je v tomto případě opravdu nezbytnost. Kutilská metoda pokus-omyl se totiž může stát opravdu velkým omylem. Omylem vedoucím nejen k požáru, ale i k popálení – či třeba „jen“ k poškození komínového tělesa nebo k zakouření vnitřních prostor. I kominíci ostatně dávají přednost modernější metodě strojního čistění pomocí rotujícího ohebného hřídele s různými nástavci.

Jen v případě lehce zaneseného komínu může pomoci speciální chemie, která se k tomuto účelu prodává; tyto přípravky určené pro laické použití se přikládají do topeniště. To na svém webu radí trojice mladých kominíků z kominictví Trikom, kteří se rádi pochlubí třeba i tím, jak s nimi spolupracují například obce Konětopy na Praze-východ či Hořátev na Nymbursku.

Od 11. do 14. září se pražské Výstaviště v Holešovicích zaplnilo složkami Integrovaného záchranného systému na akci nazvané V POHODĚ DO ŠKOLY, která byla určena pro děti z mateřských a základních škol.
Představit vybavení dětem vyjeli do Prahy hasiči z devíti středočeských stanic