Třiadvacetiletý medik Jan Bubák s yoyem v kapse se svému neobvyklému koníčku věnuje už sedm let. Přestože tento budoucí lékař tráví dlouhé hodiny nad skripty a učebnicemi, na svou kulatou hračku nedá dopustit.

Jak člověk začne s takovým koníčkem?

Já se k němu dostal vlastně náhodou, když jsem se ve druháku na gymplu účastnil školního zájezdu do Anglie a spolužák z vyššího ročníku si začal yoyovat na palubě trajektu. Hned mě to zaujalo a do týdne od návratu jsem už měl svoje.

Pamatuješ si, jak vypadalo?

Samozřejmě. Spinfactor HG, modré plastové yoyo, které už bohužel dávno odešlo do yoyerských lovišť a teď pouze zdobí moji poličku.

Jaký je tedy rozdíl mezi jojem a yoyem?

Pokud se řekne jojo, tak si představím, asi jako většina lidí, klasickou dřevěnou nebo plastovou věc přivázanou k provázku, jezdící pouze nahoru a dolů. Yoyo s ypsilonem je ale už trochu někde jinde, protože většinou díky kuličkovému ložisku vám umožňuje dělat kousky, které by s jojem nikdy nešly.

Jak často se yoyování věnuješ? Popsal bys nám nějaký typický trénink?

Teď už jsem rád, když si yoyo vezmu do ruky párkrát do týdne a beru to jako takovou formu relaxace. Ale pokud se blíží nějaká soutěž a chcete dosáhnout nějakého úspěchu, tak jsou to hodiny a hodiny tréninku, bolavé mozoly na prstech a hromada použitých provázků.

Co všechno se s yoyem dělá?

Většinou jde o to, že během toho, co se yoyo točí na konci provázku, tak různě rozmotáváte a zamotáváte zbytek provázku, a když se vám yoyo dotáčí, tak ho vrátíte zpět do ruky.

Jak dlouho trvá, než se člověk naučí nějaké základní triky?

To je dost individuální a záleží na šikovnosti. Někdo se naučí správně hodit a roztočit yoyo do deseti minut a někomu to trvá i několik dní.

Každoročně se účastníš yoyo soustředění, jak vypadá takové setkání yoyerů?

Yoyocamp se pořádá každý rok o prázdninách a účastní se ho tak padesát až šedesát yoyerů z celé ČR. Je to super akce, na které se v klidu setkáte s kamarády, které často vídáte jen párkrát do roka na nějaké yoyo soutěži. Program je zcela volný, a tak si každý dělá, na co má chuť. Kromě yoyování zde provozujeme i různé další sportovní aktivity, jako je frisbee, turistika atd.

Jezdíš i na různé soutěže, jak to tam většinou probíhá? Jsou v yoyování i nějaké kategorie?

Naše yoyosoutěže jsou většinou rozděleny do několika kategorií. A to jak podle výkonnosti soutěžících , tak i podle stylu a počtu použitých yoyí. Začátečníci dělají pouze předem dané základní triky, zatímco ve vyšších výkonnostních kategoriích si připravujete sestavu do hudby a předvádíte převážně své vlastní co nejoriginálnější triky. Kromě základní kategorie, kdy používáte pouze jedno yoyo, jsou i další, kde máte například yoyo na každé ruce a nebo kde yoyo není přivázané k provázku.

Co potřebuje člověk, který by chtěl umět takové kousky jako ty? Existují i nějaké školy yoyování?

Kromě yoya a zásoby provázků to chce trochu šikovnosti a hlavně trpělivost. Já si pamatuji, jak jsem se ještě učil nové triky z nákresů vytištěných na hromadě papírů formátu A4, ale v dnešní době je jen otázkou několika minut narazit na internetu na nějaká výuková videa, kde vám je všechno krok po kroku ukázáno a vysvětleno. Za poslední rok se dokonce otevřela hromada kurzů yoyovaní, které jsou vedeny profíky, takže je to ideální způsob jak strávit volné odpoledne s kamarády a přiučit se něco od svých yoyerských vzorů.

Jan Bubák
- Student pátého ročníku všeobecného lékařství na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze
- K Honzovým koníčkům patří kromě yoya a medicíny i discgolf, basketbal a další sporty
- Na mistrovství Evropy obsadil v loňském roce třetí místo
- V příštím roce by chtěl reprezentovat naši republiku v mistrovství světa, které se bude konat v Praze.

Co všechno je k yoyování potřeba a kolik taková výbava stojí?

Základní plastové yoyo se dá pořídit tak za tři stovky, ale pokud už chcete nějaký super celokovový model, tak vás může stát i několik tisíc. Provázky jsou pak otázkou pár korun za kus.

Jak bys nalákal nové tváře do vašich řad?

Je to super zábava pro všechny. Yoyo můžeš mít stále u sebe a tak si s ním můžeš zpříjemnit třeba čekání na autobus a nebo v sobě objevit skrytý talent a stát mistrem ČR.

Kam bys pozval ty, kteří by se s yoyováním chtěli seznámit?

V České republice jsme již třikrát organizovali mistrovství Evropy a v roce 2014 se u nás dokonce bude konat mistrovství světa, tak budeme mít jedinečnou možnost vidět ty nejlepší yoyery z celého světa na vlastní oči, a to si rozhodně nemůžete nechat ujít.

Kde tě můžeme vidět v akci?

Doražte druhého listopadu do klubu Roxy na výroční desáté yoyo mistrovství ČR a určitě se tam potkáme.

HANA DITTRICHOVÁ