V Benešově se konala už třetí odborná konference s názvem Psychosociální aspekty složek IZS.

"Cílem setkání bylo předávání zkušeností ze zásahů mezi jednotlivými týmy, zlepšení koordinace při poskytování psychické pomoci v terénu," uvedla mluvčí středočeské ZZS Petra Effenbergerová.

Také čtěte: Řidiče na hlavním tahu do Tábora oprava mostu omezí

jednání zahájila krátkým proslovem hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která připomněla, že do oblasti kritických událostí patří situace, které jsou emocionálně velmi silné a zasažený není schopen je zvládnout v danou chvíli sám.

"Jde také o osoby ze zranitelných skupin, jako jsou staří nebo osamělí lidé, děti, kulturní a etnické menšiny, lidé s chronickým duševním onemocněním nebo osoby v kolektivních zařízeních, proto poskytování této pomoci je z mého pohledu velmi důležité," řekla v úvodu konference hejtmanka.

V Benešově se sešli krizoví interventi z řad středočeských záchranářů, členové posttraumatického týmu krajských hasičů a psychologové Policie ČR. Debaty se účastnil i Martin Kupka, náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví, který vyzdvihl potřebnost této pomoci.

„Jen během loňského roku poskytli krajští záchranáři psychickou podporu v padesáti případech více než sto padesáti lidem. Ve třiatřiceti případech ale stejná pomoc směřovala i samotným záchranářům," zdůraznil Martin Kupka.

Nepřehlédněte: Komíny budou kouřit dál, úředníků na jejich kontrolu není dost

I když na školení záchranáři nezískají naprosto nové informace, setkání je pro ně stejně důležité jako jiná školení.

„Středočeská záchranná služba se psychosociální oblasti věnuje již řadu let. Byla jednou z prvních, která zavedla systém podpory i pro zaměstnance," dodal Martin Houdek, ředitel ZZS Středočeského kraje.