Nejhůř jsou na tom zemědělci hospodařící na písčitých půdách kolem Mělníka. Patří mezi ně i soukromý zemědělec Stanislav Fiala 
z Jelenice.

„U nás je ten srážkový deficit nejvíc vidět na obilí a na řepce. Hrách, který byl loni touhle dobou už nad kolena, je u země. 
I když zaprší, už to zřejmě nedožene," posteskl si zemědělec a vzápětí ukázal na pole s proschlou pšenicí, která měla klasy jen asi třicet centimetrů nad prašnou půdou.

Letošní úrodu by prý zachránily červnové deště. „Vloni bylo také sucho, ale v červnu zapršelo a obilí to pak dohnalo," podotkl Stanislav Fiala.

Provzdušněním se půda vysuší

Na sucho se připravit nedá. Tvrdí to i agronomka společnosti Silo Střednice Zdeňka Uhrová, podle níž sice letošní jaro začalo dobře, ale nedostatek vláhy se už začíná negativně projevovat.

„Snažíme se alespoň na jaře co nejméně hýbat 
s půdou, protože jakýmkoli zpracováním se půda provzdušní a vysuší. Připravujeme se proto už na podzim, abychom to na jaře srovnali, zaseli a chytili vláhu," zmínila agronomka.

„Následuje výživová stránka a pak už záleží jen na počasí. 
A bohužel zrovna Polabí se v poslední době srážky nějak vyhýbají, i když jinde v Česku prší," připomněla Uhrová, podle níž by uvítali i přívalový déšť, který by za normálních okolností nebyl zrovna ideální.

Výběr vhodných odrůd

O něco lepší situaci hlásí Petr Živec, jednatel Zemědělské společnosti Stránka, která hospodaří na středně těžkých půdách. Navíc se tam na horké a suché sezony snažili předem připravit výběrem vhodných odrůd.

„Nakoupili jsme osivo odrůd, které lépe snáší sucho a horko, a to hlavně 
v případě řepky a pšenice. 
S ječmenem jsme nenadělali nic, protože pěstujeme speciální sladovnický pro pivovar," konstatoval jednatel společnosti.

Vysvětlil, že mezi suchem nejvíce ohrožené plodiny patří cukrová řepa, která se bez vody neobejde, a většina jařin. Naopak nejlépe by si se suchem měla poradit řepka, která tvoří husté porosty. 

„Škodlivost veder se samozřejmě zvyšuje suchem. Pokud by byla voda, tak by to horko tolik nevadilo. Zatím ale spadlo jen pár milimetrů," poznamenal Petr Živec.

Čtěte také: Spekulanti nakupují levně půdu, ale hospodařit na ní nechtějí