Způsobil tak škodu třináct tisíc korun. Policie apeluje na dodržování základních pravidel na ochranu před kapsáři. „Nenechávejte si peněženku ani jiné cennosti odložené na vrchu tašek a kabelek, osobní doklady nenoste v peněžence a při nakupování neodkládejte kabelky do nákupních košíků, případně tak, abyste je měli stálena očích,“ uvedla příklady prevence Vendulka Marečková.

Kapsář vykradl ženě batoh

Nová Lhota – Žena z Nové Lhoty při cestěz Prahy v pondělí 8. října přišla o peněženku i mobil. „Poškozená cestovala ze stanice metra Na Lužinách na Masarykovo nádraží v Praze. Odtud vlakem do Kolína a pak autem domů. Během této cesty jí někdo z batohu, který měla stále při sobě, odcizil peněženku s doklady, platebními kartami i hotovostí. Navíc přišla i o telefon,“ popsala mluvčí policie Vendulka Marečková s tím, že škoda dosahuje 12 tisíc korun. Dodala, že kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a zcela na jiném místě, než ke krádeži došlo.

Žena si chtěla odnést žvýkačky

Kutná Hora – Devětadvacetiletá žena byla přistižena při krádeži v jednom kutnohorském obchodním domě. „Ke krádeži došlo v září letošního roku. Podezřelá žena z volného výběru zboží odcizila skoro 600 kusů balení různých žvýkaček, a poté se snažila projít pokladnou bez zaplacení. Ostraha prodejny ženu zadržela a přivolala hlídku policie,“ popsala policejní mluvčí Vendulka Marečková s tím, že případ je veden ve zkráceném přípravném řízení. V případě odsouzení hrozí za takové jednání trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Dopustil se zpronevěry při prodeji auta

Kutnohorsko – Devětadvacetiletý muž z Kutnohorska je trestně stíhán. Dopustil se zpronevěry při prodeji vozidla. „Obviněný v srpnu loňského roku v úmyslu svého neoprávněného majetkového prospěchu přiměl svojí matku, aby uzavřela smlouvu o spotřebitelském úvěru na nákup osobního motorového vozidla s legendou a aby mu tento vůz svěřila, že jej bude užívat a hradit pravidelné měsíční splátky. K tomu však nedošlo, obviněný bez jejího souhlasu a vědomí vozidlo nabídl na internetu k prodeji a vozidlo prodal,“ vysvětlila mluvčí Vendulka Marečková s tím, že kupujícímu úmyslně zamlčel, že splátky spotřebitelského úvěru na voze významně převyšují jeho kupní cenu. Svým jednáním způsobil škodu za více jak 123 tisíc korun. V případě odsouzení hrozí za takové jednání trest odnětí svobody na jeden rok až pět let, nebo peněžitý trest.

Matka neplatí výživné na dceru

Uhlířské Janovice – Na placení výživného pro svou nezletilou dceru zapomíná sedmatřicetiletá maminka z Uhlířských Janovic. Okresním soudem v Kutné Hoře jí bylo určeno přispívat na dceru tři sta korun měsíčně. Podle informací policie svou povinnost neplní od května letošního roku. V případě odsouzení hrozí těmto „zapomnětlivým“ rodičům za takové jednání v až roční pobyt za mřížemi.

Odnesl nářadí z cizí stodoly

Ratboř – Zachtělo se mu nářadí, ale došel si pro něj do cizí stodoly. Případ takové krádeže vyšetřují policisté v Ratboři. Neznámý pachatel si vyhlédl trafosvářečku, motorovou pilu, kompresor a úhlovou brusku. Celkem tak odcizil věci za více než 52 tisíc korun.

Ilustrační fotografie.
KRIMI MIX: Mladík ukradl ve Vrdech prázdné láhve od piva