Dva mrtví kapitální sumci, kteří byli nalezeni na skládce komunálního odpadu v Čáslavi, jsou i nadále středem pozornosti. Důvodů je hned několik. V souvislosti se sumci je od začátku skloňováno jméno Jakuba Vágnera, na jehož rybníku Pohan sumci žijí. Dalším důvodem je i děsivá fotografie mrtvých zvířat, která je dostupná na internetu a veřejnost značně pohoršila.

O případu byla informována Krajská veterinární zpráva (KVZ). „Likvidace kadáverů, a to i sladkovodních ryb, je v rozporu s veterinární legislativou," zdůraznil Martin Vích z KVZ. Pokud nyní čáslavské vedení dá podnět k řešení věci, začne KVZ s řešením případu. „Samozřejmě po šetření bychom si pozvali rybáře Jakuba Vágnera, aby se nám k tomu vyjádřil. To jsou ale předčasné závěry," dodal Martin Vích.

VĚCÍ SE ZABÝVÁ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Celou událostí se již zabývá i čáslavský odbor životního prostředí, který obdržel 19. června oznámení provozovatele skládky odpadů v Čáslavi. V oznámení bylo uvedeno, že 7. června bylo při výsypu kontejneru směsného komunálního odpadu, který měl objednán pravděpodobně soukromý subjekt, zjištěno, že součástí obsahu byly dva kusy uhynulých sumců velkých o délce okolo dvou metrů.

V oznámení je dále uvedeno, že ryby byly ve stupni rozkladu, a to zejména vlivem klimatických podmínek, a proto bylo ze strany skládky odpadů postupováno tak, že po vyhloubení jámy v tělese skládky zde byly uloženy a překryty inertním materiálem.

Na základě tohoto oznámení Městský úřad Čáslav, odbor životního prostředí, jako příslušný orgán státní správy v odpadovém hospodářství, prověřuje příslušné materiály a související skutečnosti jako podklady pro zahájení správního řízení v souladu se zákonem č.185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých zákonů.

Pro vydání rozhodnutí v dané věci má správní orgán lhůtu jednoho roku a v současné době nelze uvést jiné podrobnosti a rovněž předjímat výsledek správního řízení. „Pro informaci lze sdělit, že uhynulé zvíře není z pohledu zákona o odpadech definováno jako odpad," uvedla vedoucí odboru Jana Skotnicová.

O kanibalismu našich předků přednášel Lubor Smejtek.
OBRAZEM: O kanibalismu našich předků přednášel Lubor Smejtek

Sám rybář Jakub Vágner se k věci několik dní odmítal vyjadřovat. Poté, co se na něj v této souvislosti obrátila pozornost veřejnosti, nakonec prolomil mlčení a vydal prohlášení, ve kterém popřel, že by s ní měl něco společného. Vyjádření vydal prostřednictvím svého oficiálního facebookového profilu.

„Nedílnou součástí dětského dne byla již tradičně také rybářská školička pro děti. Ta probíhala na rybníku Pohan, kde skutečně žijí velcí sumci. V den konání školičky se zde ale žádní sumci nechytali. Školu vedli přední čeští rybáři a reprezentanti, kteří se zaměřovali na lov malých ryb. Na Katlov ten den dorazilo přes pět tisíc lidí, kteří tuto skutečnost mohou dosvědčit," napsal ve svém vyjádření.

Dále uvedl, že žádné sumce nelovil, neusmrtil, nikam nevezl, a už vůbec ne na nějakou skládku. „Kontejnery jsme pronajaté logicky měli, jelikož se do nich musel dávat odpad v průběhu akce. Nemohu s jistotou tvrdit, co v kontejnerech bylo nebo nebylo. Věnoval jsem se návštěvníkům akce," dodal.

Objednané kontejnery byly veřejně dostupné všem návštěvníkům akce. „Byly umístěny na poli několik set metrů od zázemí dětského dne. Stejně tak nemohu vyloučit, že vše bylo učiněno záměrně. Obzvláště s přihlédnutím k faktu, že celou kauzu mají na starosti stejní lidé jako v roce minulém," naznačil s tím, že více se k této záležitosti nebude vyjadřovat.

Velmi emotivně na celou věc reagovala i Vágnerova partnerka Eliška Bučková, která prostřednictvím svého facebookového profilu požádala uživatele sociální sítě, aby jí fotografii mrtvých sumců neposílali. „S tímto hyenizmem nemá Kuba nic společného. Je velmi smutné, že se v naší republice udávají domněnky některých lidí jako fakt," uvedla Bučková.

Taktéž vyjádřila obavy, co je čeká při organizování rybářských závodů v příštím roce. „Co bude příští rok? Hodí nám mrtvolu do kontejneru a označí nás za vrahy," dodala.

Ilustrační foto
Mistři šermu se chystají na Tyjátrfest i slavnosti

NIC NEOBVYKLÉHO

Jak se nyní celá věc vyvine, ukáží až výsledky šetření. Pokud by byl nakonec určený viník, který není v tuto chvíli známý, dostal by zcela jistě peněžní trest. Výši pokuty ale není možno nyní určit. Záleží totiž na tom, zda by sankce byla uložena občanovi, podnikající fyzické osobě či podnikající právnické osobě.

Martin Vích z KVZ ale také poukázal na možná pochybení ze strany provozu skládky. „Neměl vůbec takový odpad přijmout," dodal. Případ však podle něj není ničím neobvyklým. Lidé se prý zvířat tímto způsobem zbavují, když jim zahyne na jejich hospodářství. Mnohdy se prý k tomuto kroku rozhodnou i myslivci.

K celé situaci se vyjádřil i správce skládky AVE. „Vzhledem k tomu, že venkovní teplota byla 7. června na skládce okolo 28 stupňů Celsia, rozhodli jsme se pro nejschůdnější řešení, tedy ryby uložit do vytvořené prohlubně," uvedla tisková mluvčí AVE Pavla Ivácková.

Sochaři sekají plastiky z pískovce.
OBRAZEM: Sochaři sekají plastiky z pískovce