Že není škola památkou se jako problém v boji o peníze na její opravu ukázalo loni. Tehdy se město snažilo podat žádost o dotaci na základě toho, že škola stojí v historickém jádru Kutné Hory. Podmínky dotačního programu ale vyžadovaly, aby i samotná budova byla památkou. Začal závod s časem. „Pracovníci odboru památkové péče, školství a kultury velmi rychle zpracovali žádost o zařazení budovy na seznam kulturních památek," poznamenal Janál.

V případě, že by se z budovy bývalé základní školy podařilo udělat kulturní památku, mělo by vedení města šanci získat dotaci na rekonstrukci z jiného dotačního titulu. Termín pro podání žádosti o dotaci, která může být i sto milionů, ale vyprší těsně před březnovým zasedáním zastupitelstva. I proto městští zastupitelé museli rozhodnout o podání žádosti už minulý týden. Když se podaří pro budovu status kulturní památky získat, musí radnice rychle začít zpracovávat studii proveditelnosti tak, aby se žádost o dotaci stihla ještě podat.

Ideální výsledek: práce začnou na podzim 2018

V tom nejideálnějším scénáři, ve kterém by radnice byla s oběma žádostmi úspěšná, by se mohlo během podzimu 2018 na budově pracovat. Projekt na přestavbu školy na knihovnu je již dlouhodobě připravený, jsou zařízena i stavební povolení. Sehnání dotace je posledním a nejnutnějším krokem.

Je zde ale i možnost zcela opačná, že by město dotaci nezískalo. Alternativa realizace stavby ale neexistuje. Pokud město peníze nezíská, od přestavby školy se bude muset ustoupit.