Společně s čáslavskou lípou se titulem Strom hrdina může letos pyšnit ještě dalších pět stromů nejrůznějších druhů ze všech koutů Lípa z lipové aleje v Čáslavi získala ocenění Strom hrdina.republiky, mezi nimi například jírovec maďal z Liberce nebo lípa z Rožnova pod Radhoštěm.

A co mají tito dřevnatí hrdinové společného? Především fakt, že zatím statečně odolávají lidské touze po jejich pokácení a ústupu těchto stromů dalšímu stavebnímu rozvoji měst.

Soutěž Strom roku 2014 se v letošním roce uskuteční již po třinácté a prozatím zaznamenala nevídaný úspěch – podle informací organizátorů z Nadace Partnerství letos obdrželi 85 návrhů stromů do ankety. Samotná anketa o Strom roku 2014 odstartuje 15. června, kdy se o titul utká celkem dvanáct kandidátů. Přesto se porota rozhodla ze zaslaných 85 nominovaných ocenit i těchto šest Stromů hrdinů, které sice do finále ankety nepostoupily, ale jejich příběhy velmi zaujaly organizátory soutěže. 

Lípu z krásné lipové aleje v Čáslavi do soutěže nominovala Stanislava Petrásková, která chtěla lípy uchránit od smutného osudu, který jim hrozil, a sice pokácení za účelem rozšíření rybářských sádek. „Celé stromořadí se mi zdá úžasné. Lidé kolikrát ani nevěděli, které lípy jsem měla na mysli, tak jsem jim vždy připomněla, že to jsou ty, kolem kterých chodí pejskaři a další občané na procházku k rybníku Homolka," sdělila Stanislava Petrásková, která na lípu – hrdinku a její „kolegyně" ve stromořadí vidí přímo z oken svého bydliště.

Procházky ve stínu lipových krásek

Lípy dle jejího názoru určitě za záchranu stojí. „Zadržují vodu a poskytují lidem na procházce příjemný chládek. Bez nich by to tu bylo prázdné. Ačkoliv rybáři oficiální žádost o pokácení nepodali, přeci jen jsme zvěsti o kácení zaslechli, a tak doufáme, že se nám tímto podařilo lípy zachránit," řekla dále šťastně žena, která se o ocenění lípy zasloužila. Že lípy zůstanou v Čáslavi zachovány, potvrdil i starosta města Jaromír Strnad, který sdělil, že lípy pokáceny nebudou, i kdyby žádné ocenění nezískaly. „Město ani odbor životního prostřední žádnou oficiální žádost od rybářů na kácení neobdrželi," informoval dále o situaci starosta Čáslavi, a proto si lidé procházející tudy k rybníku budou moci romantickou alej užívat i nadále.

„Jsem moc ráda, že lípa uspěla. Soutěž sleduji, dokonce jsem už loni nominovala dub, který stojí v areálu místní střední zemědělské školy. Loni se sešlo dost krásných stromů, takže náš dub nakonec neuspěl," popsala dále nominující.

Kandidátka na další titul?

Lipová alej je „želízkem v ohni" ještě v rámci další soutěže, a sice o titul Alej roku. „Lipové stromořadí jsem předevčírem přihlásila i do této soutěže, uvidíme, jak uspěje," dodala na závěr Stanislava Petrásková z Čáslavi. 

Příběh lipové aleje v Čáslavi

Čáslav – Lípu stojící v čáslavské aleji v ulici Jetelová do soutěže Strom roku 2014 nominovala občanka Čáslavi Stanislava Petrásková. Proč si právě tento strom podle nominující zasloužil ocenění? Zde je její příběh, jak jej napsala Stanislava Petrásková:

Lipová alej v ulici Jetelová je úplně obyčejná. Nepyšní se úctyhodným věkem, počítaným na staletí, není s ní spojen poutavý příběh, který obvykle významné stromy provází. Ale přeci jen…

Již skoro sedmdesát let osvěžuje tato alej svým stínem všechny, kteří se vydávají k místnímu rybníku Homolka a pak dále do polí. Bývají to nejen zemědělci, kteří obhospodařují okolní pozemky, ale i mnozí místní občané, pro které je pobyt v přírodě vítaným oddechem. Také spousta „pejskařů" tuto alej zná a využívá ji k procházkám se svým zvířecím kamarádem. A protože k lipám snad odpradávna patří včelky a med, je nedaleko aleje umístěn také včelín zdejší zemědělské školy. Do nedávné doby každoroční idyla, od jarního pučení listů, přes letní omamnou vůni květů až po melancholii podzimních plískanic a pokojné zimní snění.

Letos však tento poklid přerušila poplašná zpráva. Bude se kácet! Lípy překáží! Je třeba rozšířit stávající rybí sádky, a to právě v místech, kde je zmíněná alej. Nezávislému pozorovateli se však přece jen zdá, že je vybraný pozemek pro tento účel poněkud nevhodný a snad by stačilo opravit sádky současné, nepříliš využívané. Ne! Lípy se pokácí a dost!

Ustoupí stromořadí komerčním záměrům, nebo vyhraje pár odvážných nadšenců, kteří sepisují petice, telefonují, mailují, shánějí jakékoliv informace a studují zákoníky? Boj je to nelehký a může se zdát, že je mnohé ztraceno. Přihlášení aleje do soutěže „Strom roku" je další snahou o znásobení šance pro tyto krásné stromy. Snahou možná naivní, ale o to více upřímnou.

Občanům název ulice nic neříká

Z několika desítek oslovených obyvatel žijících v Čáslavi jich jen šest vědělo, kde se ulice Jetelová přesně nachází. „Jsem sice z druhého konce města, ale polohu této ulice znám, protože jsem dříve pracovala jako doručovatelka a často jsem tam zavítala," vzpomíná místní obyvatelka Alena Štursová. Ta si vyrazila s kočárkem do parku naproti střední zemědělské škole. „Abych byla upřímná, vůbec jsem nevěděla o tom, že byl některý z těch stromů nominován na titul Strom s roku," dodala s úsměvem.

Ulici Jetelovou znají místní občané spíše díky rybníku Homolka, který se nachází až na samém jejím konci. „Chodím tam často s dětmi na procházku. Vím, že je tam rybníček a po cestě tam celá řada lipových stromů, ale nikde jsem se nedoslechla o tom, že by jeden z těch stromů byl nedávno oceněn," řekla jedna z místních občanek, Soňa Větrovská, která si vyrazila s dětmi a se psem na procházku. Ulice Jetelová skutečně není ani nějak označena. Sousedí s ulicí Novodvorská. „Nejsme odsud, ale s dětmi chodíme občas kolem a nikdy jsme si nevšimli nikde názvu té ulice," uvedla další z procházejících matek – Marcela Vitáková.