Důvodem výluky na čáslavském letišti je kompletní rekonstrukce zdejší letecké plochy. „V době výluky budou opraveny pohybové plochy letiště. Více jak čtyřicet tisíc metrů čtverečních asfaltových ploch bude odfrézováno do hloubky pěti centimetrů a nahrazeno novou vrstvou. Opravou dojde ke zvýšení bezpečnosti pohybu letecké a zabezpečovací techniky,“ uvedl Tomáš Maruščák, tiskový a informační důstojník.

Mladí hasiči obsadili atletický stadion Olympia
OBRAZEM: Mladí hasiči obsadili atletický stadion Olympia

Technika a personál čáslavského letiště budou přesunuty na záložní letiště v Pardubicích, přičemž přelet letecké techniky je naplánován na 22. června. Zpět na mateřskou základnu se piloti i ostatní personál vrátí 21.srpna. „Pro plnění leteckého výcviku a pro zabezpečení nepřetržité hotovosti budou na pardubické letiště přemístěny všechny typy letecké techniky, které 21. základna provozuje, tedy letouny L-39 Albatros, L-159 ALCA a JAS-39 Gripen. Provoz celkem třiadvaceti letounů bude zabezpečovat personál v počtu do 160 osob,“ doplnil Maruščák.

Na pardubickém letišti bude dvojice hotovostních letounů JAS-39 Gripen provádět jeden až dva cvičné lety denně mimo státní svátky, letové směny čáslavské základny jsou pak naplánovány v pracovní dny úterý až pátek.

Děti nahlédly do policejního vozu.
OBRAZEM: Děti nahlédly do policejního vozu