„Oproti předchozímu roku chceme snížit úrok půjčky. Doposud to byla čtyři procenta, ale situace na trhu se změnila. Ceny půjček a úroky jdou dolů, aby se nabídky zatraktivnily pro veřejnost. My navrhujeme zastupitelstvu snížit náš úrok na dvě procenta za rok," informoval místostarosta Čáslavi Jiří Havlíček.

Pro příští rok má na účely fondu rozvoje bydlení město vyhrazeno dva miliony korun. „V letošním roce, na který byly také vyhrazeny dva miliony korun, se vyčerpalo 830 tisíc korun. Žádost o půjčku si podali čtyři žadatelé," doplnil místostarosta. Radní se domnívají, že výše úroku 
v tomto případě udělala své 
a že právě ona byla důvodem, proč nebyl celý fond odčerpán. „Takže tímto návrhem jdeme vstříc lidem," dodal Jiří Havlíček.
Návrh na snížení úroku na půjčky z fondu rozvoje bydlení se dostane před zastupitelstvo 17. prosince. O půjčky budou moci zájemci město zažádat od 20. prosince. Nejzazším termínem podání žádosti bude 31. leden 2013. 

V roce 2011 bylo z fondu rozvoje bydlení v Čáslavi odčerpáno téměř všechno. „Dostali jsme několik žádostí po termínu, kterým jsme nakonec vyhověli a výjimečně jsme tehdy nechali fond po celý rok otevřený," vysvětlil starosta Čáslavi Jaromír Strnad.

Žádost o půjčku z fondu rozvoje bydlení podává zájemce na odboru majetku a investic. Spolu s žádostí předkládá doklad o vlastnictví nemovitosti, na kterou půjčku požaduje. Půjčky město poskytuje například na obnovu střechy, zřízení plynového nebo elektrického topení, či náhradu za topidla na pevná paliva, dodatečnou izolaci, obnovu fasády, zateplení pláště domů, výměnu rozvodů vody, plynu nebo elektřiny nebo třeba vestavbu do půdního prostoru. U každého z možných bodů se liší podmínky poskytnutí půjčky a rozhoduje taktéž stáří domu či bytu, kterého by se zapůjčené peníze měly týkat. Doba splatnosti se pohybuje od tří do osmi let.