Vlastimil Malý má letité fotografické zkušenosti, během svého života se věnoval různým typům fotografie, například technické, reklamní a módní, které také vyučoval na Mistrovské škole fotografické. Až do roku 2001 provozoval Art studio zabývající se katalogovou a reklamní fotografií. Stále je členem Křesťanského klubu výtvarníků a je činný v oblasti sakrální fotografie. Ve svých fotografiích se zaměřoval mimo jiné na sociální motivy, zachycoval přítomný okamžik v životě obyčejných lidí, jeho pomíjivost a krásu. Mezi jeho tvorbou najdeme střípky ze života v domově seniorů nebo v ústavu pro mentálně a fyzicky postižené, ale také okamžiky z každodenního života lidí v Praze a okolí.

Na vernisáž na Gymnázium Jiřího Ortena přijel společně se svými přáteli z Domova pro seniory kardinála Berana v Mukařově. Vernisáž výstavy byla symbolickým poděkováním Vlastimilu Malému za vybavení, které daroval studentům a učitelům gymnázia. Šlo o kompletní vybavení temné komory, fotografickou techniku – ateliérová světla, stativy, fotografický přístroj Sinar, mnoho publikací pojednávajících o klasické fotografii a chemii potřebnou k vyvolávání klasických fotografií. Takřka vše je funkční a v temné komoře již vznikají první klasické studentské fotografie. Vlastimil Malý se stal také mecenášem gymnázia, když poskytl finanční dar na pomoc realizaci autorského muzikálu GJO „Pro koho je brána těsná".

Vernisáž výstavy uvedla Jana Štrůblová, po jejím úvodním proslovu následovaly tři skladby v podání Zdeňka Licka, Zdeňka Olivy a pěveckého tria Anny Coufalové, Terezy Benešové a Samuela Frengla. Slova díku za realizaci výstavy pronesla Alena Hanková, sociální pracovnice ve zmíněném domově pro seniory. Pár slov pronesli i obyvatelé domova. Farář, který mluvil o procítění přítomného okamžiku a jeho kráse, a básnířka Hana Hnilicová přednesla básničku složenou na cestě do Kutné Hory z Mukařova. Vernisáž výstavy se setkala s úspěchem jak ze strany Vlastimila Malého, tak jeho přátel a sociálních pracovnic, ale i ze strany studentů gymnázia, kteří si se zájmem prohlíželi především staré fotky z pražských ulic.

Realizace vernisáže byla v rukou členů fotografického kroužku na gymnáziu, kteří všechny fotky připravili, umístili do rámů a navěsili na zdi ve vestibulu.

Autorka: Martina Veberová