Do oslav s názvem Goodbye, Klaus se však zapojily hudební kluby a kapely z celé České republiky.

Jak se myšlenka zrodila?

„Myšlenka na pořádání podobné akce vznikla v hlavách několika muzikantů. Výrok frontmana skupiny Visací zámek Jana Hauberta se stal jakýmsi mottem těchto oslav," vysvětlil za organizátory „původ" akce majitel agentury Wink Martin Řehoř, zastupující známou kutnohorskou kapelu Rybičky 48 nebo místní klub Planet music.

A jak že zní ono motto? „Václav Klaus byl velmi výrazný prezident. Věřím, že jeho odchod z funkce radostně oslaví celá země," uvedl samotný Honza Haubert, frontman Visacího zámku.

Koncerty kapel v rámci těchto oslav jsou spontánní. „Kapely a kluby si samy rozhodují, zda se této události zúčastní," sdělil Martin Řehoř.

Politický podtext?

Akce je plánována jako oslava této, z pohledu hudebníků významné události. Návštěvníci by prý, ačkoliv se to samo nabízí, neměli očekávat žádný hlubší politický podtext.

„Muzikanti zde netouží prezentovat nějaké politické názory nebo stranovou příslušnost," poznamenal Řehoř.

Sledujte Facebook

O chystané akci se mají lidé možnost dozvědět především prostřednictvím internetu.
Facebookovou stránku o této akci totiž založila přímo skupina Visací zámek.

Koncert skupiny Cool swing groove se v České 1 uskuteční již ode dneška za týden. „V Kutné Hoře proběhne koncert ve všední den, takže zůstává otázkou, kolik lidí se v tento den rozhodne klub navštívit. Přestože akce má širokou podporu veřejnosti, nejde o lámání návštěvnických rekordů a je v podstatě jedno, zda se lidé rozhodnou zúčastnit akce v klubu, nebo slavit doma," popsal situaci organizátor.

Svou účast na koncertech Goodbye, Klaus prozatím přes profil na Facebooku přislíbily necelé dvě desítky lidí.

Vystoupení se budou konat nejen v Kutné Hoře, ale i v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a také Olomouci.
Zahraje na nich například kapela Rybičky 48, dále pak samozřejmě Visací zámek, Alkehol a další hvězdy české hudební scény.

Oslavy odchodu prezidenta jsou mimo jiné reakcí na neveřejný koncert pro Václava Klause, který se zřejmě bude nazývat Díky nejen za jazz, pane prezidente. Uskutečnit se má v neděli 3. března na Pražském hradě.

Ať slaví ti, co chtějí

Zatímco hudebníci vyjádřili koncertní šňůře podporu, veřejnost k ní přistupuje skepticky. „K akci mám jisté výhrady. Na prezidenta Václava Klause mám svůj vlastní názor, ne vždy se zachoval správně, ale i když k němu mám jisté připomínky, nemyslím si, že bych se podobných oslav zúčastnil," vyjádřil svůj názor místostarosta Kutné Hora Jiří Franc.

Mezi příznivce oslav nepatří ani Jitka Krištofová, ředitelka Domu dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře. „Podle mě když odcházel ze své funkce prezidenta Václav Havel, tak nic podobného neprobíhalo. Nicméně pokud někdo chce tuto událost, tedy odchod Václava Klause, oslavit a přijde mu to vhodné, ať si to oslavuje," řekla k oslavám Jitka Krištofová.

K rozporuplnosti tematiky plánovaných koncertů se vyjádřil také vedoucí judistického oddílu v Čáslavi Martin Horský. „Václava Klause jsem měl rád. Pokud oslavy jsou vyjádřením toho, že to byl dobrý prezident – potom proč ne. Pokud však je to myšleno opačně, pak to nepodporuji," řekl s úsměvem.