Vesnické oddíly přicházejí o dotace a hrozí, že v budoucnu ubude hráčů i v mužských kategoriích. Na Kutnohorsku je hned několik vesnických klubů, kde dlouhodobě mládež postrádají. Své o tom ví například klub TJ Kluky.

„Je to zhruba deset let, co odrostli poslední kluci. Na na vesnicích děti jsou, ale také je potřeba mít kvalitní lidi, kteří jsou ochotní se trénování dětí věnovat. Důvodů, proč fotbalu chybí mládež, je ale více. Je to především širší nabídka zájmových aktivit. Za nás byl fotbal a hokej, dnes je sportů mnohem víc. Z hokeje se navíc stalo celoroční zaměstnání, už se nehraje jen v zimě, takže si ho dítě vybere, věnuje se vetšinou výhradně jen jemu a žádný další sport nedělá,“ uvedl trenér a hráč TJ Kluky Pavel Píška.

Střídavé starty

Podobně jsou na tom také v Miskovicích, kde mládežnický fotbalový klub chybí více jak deset let. „S dorostem jsme skončili v roce 2007. Kamenem úrazu je nový registrační a přestupní řád, díky kterému kluby nemají žádnou páku, jak si hráče udržet. Dříve byl možný takzvaný střídavý start, to znamená, že hráč mohl hrát na vícero úrovních a za různé kluby. Dnes tomu tak není, konkrétní hráč je vázán konkrétním klubem a přes to nejede vlak. Neexistuje institut oficiálního hostování, tím pádem ani pro hráče samotné není příliš atraktivní upsat se do menších klubů. Vědí, že si pak jinde nezahrají,“ vnesl další rozměr do problematiky vedoucí mužstva dospělých SK Miskovice Jiří Bachtík.

Mládež dlouhodobě postrádají ale také fotbalové kluby v Hostovlicích či Okřesanči. Lépe na tom ale nejsou ani městské části. „Mrzí nás to. Rodiče ale děti přehlásili do větších klubů, buď do Sparty Kutná Hora nebo do Čáslavi,“ uvedl Jiří Vopatřil z TJ Viktoria Sedlec. Podobně je tomu i na Kaňku.

Komplexní problém

„Rozhodně to není tím, že nejsou děti. To by bylo laciné vyjádření, které odvádí od podstaty problému. Nedostatek mládeže ve sportu je komplexní problém a netýká se jen fotbalu,“ uvedl předseda Okresního fotbalového svazu v Kutné Hoře Dušan Roubíček. Podle něj je dostatek dětí do kategorie přípravka a mladší žáci, pak už zájem u dětí o fotbal rapidně klesá.

„U dorosteneckých kategorií je to nejhorší. Tam je propad nejvýraznější. Nedaří se přestup dětí z mladších kategorií do starších. Čím starší dítě, tím víc klesá zájem o sport,“ řekl Roubíček. Podle něj je to ale také otázka kvalitních trenérů, kteří jsou ochotní se dětem věnovat. Právě dorost nemá na Kutnohorsku samostatnou soutěž, ale sdruženou s okresem Kolín a Praha východ. Naproti tomu okresní přebor hrají mladší i starší přípravky a mladší i starší žáci. K tomu ještě svaz pořádá pohárové soutěže pro děti na jaře a na podzim.

Číselné porovnání okresů - sezona 2018/2019Benešov: 2 ligové týmy, 11 v kraji + 6 okresních soutěží dospělých (74 týmů), v mládeži 6 v kraji  a v okresních soutěžích 117 týmů ve 14 soutěžích.

Beroun: třetí liga 1x, divize 2x, kraje 6x, 4 okresní soutěže (52 týmů). V mládeži 14 soutěží a 81 týmů v okrese, v kraji 4 týmy.

Kladno: třetí liga, dvě divize, 17 v krajských soutěžích + 4 soutěže okresní (55 týmů). V mládeži 10 týmů v kraji, 14 okresních soutěží a 105 týmů v nich.

Kolín: divize 2x, kraj 5x plus pět okresních soutěží (71 týmů). V mládeži hlavně Kolín a Český Brod, v kraji a v okrese 73 týmů, 7 soutěží.

Kutná Hora: 1x divize, 1x krajský přebor, 5x kraj + 4 okresní soutěže (51 týmů). V mládeži ligová Čáslav, v okrese jen 5 soutěží a 57 týmů.

Mělník: 2x divize, 8x kraj + 5 okresních soutěží (58 týmů), v mládeži liga 1x a v mládeži 10 soutěží a 100 týmů.

Mladá Boleslav: první liga, třetí liga (Dobrovice), 2x divize, 10 v kraji, v okrese 5 soutěží a 73 týmů. V mládeži liga (Mladá Boleslav) a v okrese 12 soutěží a 112 týmů.

Nymburk: 2x divize, 11x kraj, 5 okresních soutěží (73 týmů). V mládeži 12 soutěží, 111 týmů!

Příbram: první liga, 2x divize, 9x kraj, v okrese 5 soutěží (55 týmů). V mládeži 11 soutěží a 81 týmů a plus ligové týmy Příbrami (akademie)

Rakovník: 2x divize, 5x kraj, 3 okresní soutěže (36 týmů). V mládeži ligové týmy SK a Tatran Rakovník, v kraji Nové Strašecí a pak už jen 3 soutěže a 36 týmů.

Mládež je ohrožena také na Praze-východ, kde funguje jen 5 soutěží mládeže (32 týmů). Kontrastuje s tím Praha-západ, tam má 114 mládežnických družstev v 15 soutěžích!

Fotbalová IV. třída, skupina B: TJ Sokol Červené Janovice B - SK Malešov B 0:12 (0:4).
Červené Janovice dokončí sezonu jen s jedním mužstvem