Od první třídy sedí Matyáš v lavici u dveří. Bylo to nejbližší volné místo, když tam vešel

Lonští Prima prvňáci roku

Kutná Hora - Matyáš Pospíšil chodí druhým rokem na Základní školu Žižkov. Když vloni vyhrál Prima prvňáka roku, měl velkou radost. Maminka skoro po roce zavzpomínala, jak tehdy celá rodina posílala hlasy. Kamarádům a spolužákům ve třídě to neřekl. I paní učitelka se to dozvěděla až z novin, že Matyáš vyhrál.

Matyáš se před rokem do první třídy těšil tak napůl. Letos, když šel do druhé třídy, už to bylo jinak. Velké prázdniny si moc užil a zpět do lavice se mu nechtělo. I o prázdninách ale na školu nezapomněl a občas si procvičil písmenka a počítání. Z dovolené napsal sám pohled do školy i babičkám a nezapomněl ani na čtení. Přečetl knihu Frankův kouzelný fotbal.

Ve škole nemá Matyáš předmět, který by neměl rád. Baví ho všechny předměty. Nejoblíbenější je ale psaní, tělesná výchova a matematika. V počítání příkladů je vážně dobrý, má samé jedničky. Exceluje i v tělocviku. Je sportovně založený a nejraději ze všech sportů má fotbal. Mimo jiné navštěvuje v rámci školy i miniházenou. I když je aktivním sportovcem, rád si odpočine u televize, kde sleduje sport. Nebo u počítače, kde hraje hry. Mezi oblíbené patří například populární Minecraft.

I výtvarnou a hudební výchovu řadí mezi zábavné předměty. V hudební výchově zpívají lidové písničky společně s paní učitelkou. Každý den po výuce chodí Matyáš do školní jídelny, kde mu nejvíce chutná krupicová kaše. Poté jde i do školní družiny, kde si hraje se svými kamarády a kamarádkami.

V první třídě byly zpočátku vztahy s kamarády ve třídě trochu napnuté. „Nerad si nechává něco líbit, takže jsme si to doma vysvětlili. Takové věci se nedělají a teď už je to naprosto v pořádku. Má v žákovské knížce i pochvalu," dodala maminka Kristýna Pospíšilová. S děvčaty ve třídě se Matyáš podle svých slov moc nebaví. Postěžoval si, že ho pořád provokují, ale maminka je jiného názoru. Ve třídě se prý kamarádí s Kristýnkou a Emičkou.

Všední den Matyáše začíná kolem sedmé hodiny ranní, kdy ho mamka budí. Než vyráží do školy, nasnídá se. K snídani má nejraději křupinky s mlékem a k tomu si v televizi pustí pohádku Sponge Bob. Potom už spěchá do školy, kde sedí v druhé lavici u dveří. „Tu jsem si vybral, protože když jsem tenkrát přišel poprvé do třídy, bylo to nejbližší místo, kde bylo volno," přiznal Matyáš. V lavici sedí s Emičkou, která je moc hodná. Oba pracují svědomitě a jeden druhého neruší. Mezi jeho oblíbené dny ve škole patří ty, které doplňují různé akce. Letos to byly dílničky, kde všichni vyráběli ježky a dřevěné hračky. Pobavil se ale i na návštěvě projektu lego město, kde všichni stavěli v Masarykově ulici.

Tadeáš si chce jednou pořídit karavan. Chce v něm s celou rodinou procestovat svět

Lonští Prima prvňáci roku

Kutná Hora - Když Tadeáš Hulman vloni vyhrál Prima prvňáka, měl velikou radost hlavně z hraček, které v redakci dostal. Pyšné byly hlavně maminka s babičkou, které se nejvíce podílely na hlasování. Soutěž s ním ale prožívali kamarádi i starší spolužáci ve škole, kteří mu fandili a když pak přinesl do školy noviny, kde byl označený za vítěze, měla radost i jeho paní učitelka.

Tadeáš se do první třídy na Základní školu Jana Palacha moc těšil. Jeho radost ho opustila zhruba po měsíci, kdy už se musel ve škole učit. Po velkých prázdninách se už do druhé třídy moc netěšil. Přesto nakonec rád nastoupil, protože ve třídě mají prima partu a se spolužáky hrají nejrůznější hry.

Nejoblíbenější předmět Tadeáše ve škole je prvouka, kde se dozvídá plno zajímavých věcí o přírodě a zvířátkách. Na druhé straně popularity je matematika, která se mu do srdce nezapsala.

Každé ráno vstává do školy bez problémů. Během chvilky si vyčistí zuby, oblékne se a je připravený vyrazit. Snídat nechce a maminka ho do toho nenutí. Po škole chodí na oběd do školní jídelny, kde mu chutná skoro všechno. Pak si jde ještě pohrát s kamarády do školní družiny, kde to má také rád. Nemusí tam sedět v lavici a může si hrát a vyrábět nejrůznější věci, které ho napadnou.

Odpoledne, když přijde ze školy, si svědomitě napíše úkoly, aby na ně nezapomněl. I když je kluk, je Tadeáš i velice pořádný. Má svůj oblíbený batoh s dinosaurem, ve kterém má pořádek, který si udržuje i v penále. „Chce mít hodně ořezávátek a gum, aby se rozdělil se spolužáky, kteří si třeba něco zapomenou," dodala s úsměvem maminka Věra Hulmanová. Když má všechny úkoly hotové, rád si hraje venku s kamarády, nebo jezdí na kole. K večeru kouká na televizi, ve které sleduje různé poučné programy pro děti. Baví ho to a vždy se tam dozví nějaké nové zajímavé informace, o které se pak podělí se zbytkem rodiny. Chodí spát večer kolem osmé hodiny, aby byl odpočatý a připravený na další školní den.

Ve třídě má moc hezké vztahy se spolužáky. Kamarádí se všemi a je dokonce oblíbencem spolužaček. „Tadeáš je velice hodný a galantní. Dívky nezlobí. Má srdíčko na tom správném místě," řekla spokojeně maminka.

V první třídě si sedl hned do první lavice, ale na rozdíl od druhého loňského vítěze místo několikrát vyměnil. Nyní sedí zhruba uprostřed třídy se svým nejlepším kamarádem Adamem.

Zajímavostí je, že má Tadeáš jeden velký sen. Jednoho dne by si rád koupil vlastní karavan. V něm by chtěl i s celou rodinou cestovat po světě. „Ví, že v karavanu je postel a je to pohodlné, když se cestuje někam daleko," vysvětlila přání syna Věra Hulmanová.