„Jízda za silného větru je velmi nebezpečná a obtížná," řekl hned v úvodu Petr Novák z Autoškoly Novák a pokračoval. „Poryvy větru se během naší jízdy neustále mění a je velmi obtížné na ně reagovat. V těchto případech přibývá dopravních nehod i s vážnými následky. Za vše mluví případ řidiče, který jsem osobně viděl. Ten nedostatečné upevnil náklad a vlivem odstředivých sil a právě poryvů větru došlo k převrácení nákladu na chodník a zranění dvou chodců."

Čtěte také: Vítr řádil také na Kutnohorsku

Podle něj by si každý řidič v současných povětrnostních podmínkách měl uvědomit, že má možnost volby trasy. Za zhoršených klimatických podmínek je třeba zvolit takovou, aby byl eliminován boční vítr na vozidlo. Pro řidiče nákladních vozidel, dodávek, ale i osobních automobilů s přívěsným vozíkem to podle Nováka platí dvojnásob.

„Řidiči by měli být ostražití zejména na otevřených úsecích, mostech, při výjezdu z tunelů, kde dochází k nebezpečnému střihu větru. V těchto případech si musíme nepatrně napovědět větrem. Pozorujeme vozidlo, kam má tendenci vlivem větru táhnout. A následně provedeme mírnou korekci volantem tak, abychom zachovali vozidlo v přímém směru. Rychlost jízdy udržujeme konstantní," vysvětlil Novák s tím, že pozor je třeba si dávat zejména při průjezdu alejemi, kde hrozí nebezpečí od pádů větví popřípadě celého stromu.

Obezřetní by měli být také čerství řidiči, kteří by neměli přeceňovat své schopnosti.

Čtěte také: Silnice jsou po zimě rozbité, oprav se dočkají už na jaře