A to nejen tím, že senioři a seniorky ani zdaleka nevypadají na svůj věk, který se pohybuje od sedmdesáti do neuvěřitelných jednadevadesáti let, ale například také rytmem cvičení a hudbou. Docela svižná rozcvička se odehrála za zvuků hitů Abby, kdy senioři v rychlejším tempu obcházeli tělocvičnu a protahovali přitom nejrůznější druhy svalů.

Po rozcvičce následovalo cvičení na gymbalech. Ani to nedělalo přítomným dámám a pánům nejmenší problém. Na všech bylo vidět, s jakou chutí se do cvičení pouštějí.Problém pro ně nebyl dokonce ani velký míč zvedat ze země a před sebe.

Závěr cvičení patří vždy prvkům jógy, zejména dostatečnému prodýchání a zklidnění. Hodinu cvičit by ale možná nevydržely mnohem mladší ročníky, před těmito vitálními a usměvavými seniory lze jen smeknout klobouk dolů.

Na cvičení mám ráda hudbu, blízká je mi Abba

Cvičení seniorů v Sokolské ulici

Zdravotní cvičení pro seniory vede Jana Dubová společně s Martou Filipskou. Jana Dubská je velmi milá a usměvavá dáma, která společně se svou kolegyní předcvičuje s láskou a pochopením, přesto však s velkou energií.

O jaké cvičení se jedná?

Jde o zdravotní cvičení v rámci Sokola pro ženy a muže. Scházíme se tady ve věkovém rozmezí sedmdesát až devadesát jedna let. Bývá nás tady obvykle kolem dvanácti, i když teď je na docházce trochu znát chřipková epidemie.

Jak často se k cvičení scházíte?

Pravidelně každý pátek a cvičíme od půl deváté do půl desáté.

Vedete i jiné cvičení pro seniory?

Kromě tohoto cvičení cvičení ještě spolu s Martou Filipskou v pondělí předcvičujeme pro starší ženy zhruba stejného věku, vždy od od pěti do šesti hodin večer. A potom ve čtvrtek od půl páté do půl šesté večer. To je tady v sokolovně v Sokolské ulici- Cvičení pro starší ženy probíhá ale také v sokolovně v Tyršově ulici v pondělí a ve středu od šesti do sedmi hodin večer. Tady v Sokolské ulici si ale mohou zacvičit i mladší ženy pod vedením Lenky Kohoutkové a to v pondělí a čtvrtek od sedmi do osmi hodin večer. Máme tady dokonce cvičenku, která když nesežene hlídání, chodí i s dětmi. Skvělá a všem věkovým kategoriím určená je také jóga v sokolovně na Žižkově pod vedením Kristýny Malé každou středu od sedmi do osmi večer.

Čemu se v rámci pátečního společného cvičení seniorů a seniorek věnujete z hlediska cviků?

Je to vyloženě zdravotní cvičení, protože už se přece jen jedná o cvičence v letech. Takže žádný aerobic, když je pravda, že máme třeba takovou trochu svižnější rozcvičku. Ale snažíme se to cvičení s Martičkou přizbůsobit tak, aby to všichni zvládli.

Schází se vás docela dost a když se dívám kolem sebe, nechce se mi věřit věku některých cvičenců.

Je to tak, jedné cvičenci je přes osmdesát let, mně a Martě bude sedmdesát a panu Hladovému je dokonce devadesát jedna roků. Zejména ženy jsou zkrátka „staré" sokolky, které byly zvyklé cvičit od dětství.

Cvičíte třeba i na hudbu?

Ano, i když ne tak rytmickou jakou používá při předcvičování Lenka Kohoutková pro mladší ženy. Já mám ráda například Abbu.

Z hlediska zdravotního, v čem je cvičení pro seniory dobré?

Cvičení je dobré pro udržování fyzické kondice. Jde o to, aby se hýbali. A tady na tom pátečním cvičení poslední čtvrt hodinku věnujeme také józe, respektive jógovým pozicím, takovému prodýchání, abychom se na závěr uklidnili.