Někde jsou lidé donuceni šetřit opravdu ve velkém, nezalévají a každý den kontrolují výši hladiny ve studni. Ta je ale opravdu žalostně nízko. Například v Ledečku. „Situace je velmi špatná již od loňského roku,“ uvedla starostka Ledečka Jana Pivoňková.

Spousta lidí v této obci své studně prohlubuje, aby se k nim dostalo alespoň trochu vody. Jsou na své studně totiž zcela odkázáni. Omezují ale zalévání zahrad. „Zalévá se hlavně dešťovou vodou. Pokud je ale opravdu velká krize, tak se dešťová voda používá i na další věci, například na praní, vaření i na koupání,“ dodala starostka.

Ilustrační foto
Kutná Hora bude uctívat památku významných osobností



Nedostatek vody hlásí také z obce Zbizuby. „Všichni u nás jsou odkázáni na své zdroje, hladina ve studních klesla všem,“ řekla starostka obce Zbizuby Helena Buriánková.

Obecní vodovod v této obci nemají a ani jej neplánují. Lidé proto šetří vodou, jak se dá a zbytečně ve velké míře nezalévají trávníky a zahrady.

„Mám zahrádku, na které mám krásné květiny. Bohužel, kvůli nedostatku vody zalévám minimálně. Sprchování, praní a vaření je přeci důležitější,“ uvedla jedna z obyvatelek obce Zbizuby.

S nedostatkem vody bojují i v Žehušicích. Obecní pramen zde vyschl málem už v zimě.

Žehušičtí se obávají, aby se tato krize neopakovala. Kvůli tomu nechali vyvrtat již čtvrtý vrt.

Mnoho občanů v obci Žehušice je odkázaných pouze na obecní vodu. „Pokud není voda, nemohou spláchnout ani toaletu,“ uvedli v obci Žehušice. „Je to hrozné. Máme bazén, který jsem zatím kvůli nedostatku vody nenapustila. Kvůli úspoře vody raději jezdíme na koupaliště,“ řekla Kamila Horáčková ze Žehušic.

Ilustrační foto
Protikuřácký zákon: Kutná Hora má na stole první stížnost

PRO VODU K SOUSEDŮM

Prekérní situace je i v obcích Damírov a Krchlebská Lhota, které spadají pod Zbýšov. „Situace je velmi špatná. Někteří obyvatelé z Damírova dokonce chodí do Zbýšova s prosbou, aby si tu mohli načerpat užitkovou obecní vodu,“ řekla starosta Zbýšova Květa Němcová.

Jaká je situace s vodou na Kutnohorsku?
Obce s dostatkem vody: Tupadly
Močovice
Bratčice
Paběnice
Červené Janovice
Bohdaneč
Hraběšin

Obce s nedostatkem vody: Žehušice
Ledečko
Zbizuby
Damírov
Krchlebská Lhota
Vrdy
Bratčice
Vilémovice
Zhoř



V Krchlebské Lhotě jsou již zhotoveny přípojky k obecnímu vodovodu, které situaci zlepší. Paradoxem ale je, že je lidé zatím nemohou používat. „Čeká se na kolaudaci regulační stanice,“ dodala. Časem Zbýšovští, pokud půjde vše podle plánů, nechají vybudovat i přípojky v obci Damírov.

Nedostatek vody řeší i ve Vrdech. „Vodu máme, situace ale není dobrá,“ řekl starosta Antonín Šindelář.

Lidé musí dle jeho slov samozřejmě šetřit. Protože je ale situace na hranici, v budoucnu je naplánováno rozšířit vodovod o šestý vrt. „Získali jsme na tuto akci dotaci,“ dodal starosta.

Na Kutnohorsku jsou ale i obce, které zatím problémy s vodou neřeší. V obci Močovice zatím žádné omezení kvůli nedostatku vody nemají. „Lidé, co mají své studny, při suchu ani nezjistí, že jim spodní hladina ve studni poklesla. Mohou totiž využívat obecní vodovod,“ řekl starosta Močovic Milan Kos. V obci Tupadly se s nadměrným suchem také zatím nepotýkají. V Červených Janovicích není situace moc ideální, zatím zde ale žádná omezení nemají. „Naše obce Vilémovice a Zhoř se potýkají s nedostatkem vody. Budeme tento problém v budoucnu řešit,“ řekl starosta Červených Janovic Miroslav Ptáček. Situace je v současné době lepší, jelikož jsou napuštěny rybníky Katlov i Pohan.

Bratčice se s nedostatkem vody nepotýkají, a to díky městské vodě. „Studny vyschlé jsou, ale lidé mohou používat vodu městskou,“ řekl starosta Bratčic Pavel Havránek. Podle hospodářky Andrey Procházkové z Paběnic se ani tato obec nepotýká s nedostatkem vody.

Ani v Bohdanči se nepotýkají v těchto den s nedostatkem vody.

V Hraběšíně lidem sice studny vysychají, situace zde ale naštěstí není kritická, a to díky obecnímu vodovodu. „Ten jsme dělali v Hraběšíně v roce 2013 a 2014. Od té doby se situace zlepšila,“ řekl starosta obce Hraběšín Jiří Malý.

Vlak tažený parní lokomotivou zastavil také v Týnci nad Sázavou.
OBRAZEM: Parní lokomotivou tažený vlak projel Posázavím