„Na hygienu jsou kladeny vysoké požadavky. Musíte dbát i na ten nejmenší detail,“ řekla Kateřina Špalková, zdravotnice z letního tábora v Hořicích. „Náš tábor byl stanový se zázemím v přilehlé budově. O to více jsme hygienu museli hlídat.“

Výběr místa bez znečištěného ovzduší, vaření správných jídel, čistota kuchyně, záchodů a umýváren, stav stanů a pravidelný režim dne. To vše spadá do hygienických podmínek, které musí před začátkem tábora projít kontrolou.

„Na všech táborech musí být zajištěna možnost koupání nebo osprchování v teplé vodě alespoň jednou za tři dny. Na pět dětí připadá v umývárně jedno umyvadlo s tekoucí vodou a odtokem,“ podotkla Kateřina Špalková.

Tvrdší hygienické podmínky jsou kladeny na táborovou kuchyni.

„V kuchyních nesmí docházet ke křížení provozu, tedy překrývání současně prováděných čistých a nečistých provozních činností, kupříkladu mytí nádobí a vaření najednou. Navíc tam mají přístup jen vybraní lidé,“ přiblížila podmínky zdravotnice.

V neposlední řadě vedoucí kontrolují pořádek ve stanech a osobní hygienu dětí.

„Zejména se zaměřujeme na mytí rukou, koupání před spaním, pravidelné čištění zubů a hlavně nošení suchého oblečení a obuvi. Dále je nutné hlídat, zda si děti neukládají ve stanech potraviny, které snadno podléhají zkáze a spoustu dalších věcí,“ prohlásila Kateřina Špalková a na závěr dodala, že největším problémem hygienických podmínek na táborech je hlavně spoustu předpisů. „Je jich tolik, že je velice složité vše uhlídat.“

Irena Blahníková