Už minulý týden ale městští radní odsouhlasili návrh, že by nová ulice nesla jméno kutnohorského rodáka kapitána Emanuela Vosky. „Padl návrh, aby se ulice jmenovala Voskova. My si ale myslíme, že lepší bude varianta ulice Kapitána Vosky," řekl starosta Kutné Hory Ivo Šanc. „Tato verze názvu vypadá lépe 
a vzbuzuje i zájem o osobu kutnohorské rodáka," vysvětlil.

Ulice ponese jméno kapitána Vosky oficiálně poté, co jej odsouhlasí příští týden v úterý na svém zasedání zastupitelé.

Čest rodákovi
Autorem myšlenky pojmenovat ulici po výrazné osobnosti československého odboje je kutnohorský kronikář a pedagog Lukáš Provaz. Ten měl ke své volbě hned několik důvodů. Kromě skutečnosti, že Emanuel Voska byl kutnohorským rodákem a k městu se vždy hrdě hlásil, hrál roli 
i fakt, že se od „své" uličky narodil vskutku nedaleko. „Jeho rodný dům se nachází v Lorecké ulici číslo popisné 14," přiblížil Lukáš Provaz.

Dalším důvodem byly jeho činy v československém odboji. „Byl blízkým spolupracovníkem T. G. Masaryka 
i Edvarda Beneše a jeho odkaz ocenil i prezident Václav Havel, když mu roku 1998 propůjčil za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva Řád T. G. Masaryka in memoriam," zdůraznil kronikář.

Navíc podle jeho informací ulice, která by jméno kapitána Vosky nesla, zatím ne᠆existuje. Pouze v Praze se nachází Voskova ulice, která se však odkazuje na herce Václava Vosku, známého například úlohou vypravěče v seriálu Sňatky z rozumu.

Lukáš Provaz podložil svůj návrh i územním důvodem. Kdyby po postavení dalšího domu došlo pouze k prodloužení stávajících ulic, působila by tamní lokalita značně chaoticky. „Nový bytový dům by byl v ulici Waldhauserově, kdežto nedaleko stojící dům 
v téže uliční frontě v ulici Lorecké. Proto jsem navrhoval, aby se ulice sjednotila jedním, novým názvem a nepoužily se názvy Waldhauserova ani Lorecká, ale ani nebyla uměle prodloužena Jeneweinova," uzavřel.


O Emanuelu Voskovi

Emanuel Viktor Voska se narodil 4. listopadu 1875 v Kutné Hoře. V devatenácti letech mu bylo za kritiku pracovních a hygienických poměrů 
v továrně na tabákové výrobky v Sedlci doporučeno aby opustil zemi. Voska s pěti dolary v kapse a bez znalosti angličtiny přistál v roce 1894 v New Yorku. Jako kameník si našel práci v lomu. V šestadvaceti letech založil společnost Voska & Bremer Marble Company. Vlastnil tři lomy ve Vermountu, ve státě New York a v Kansasu. V New Yorku se angažoval 
v českém krajanském hnutí, založil tam i první českou sociálně demokratickou sekci. Byl nedílnou součástí I. i II. československého odboje, 
v němž se zasloužil o vznik a obnovu Československa. Kutnou Horu pravidelně navštěvoval a zastupitelé mu udělili již v roce 1936 čestné občanství. V roce 1950 byl zatčen a následně ve vykonstruovaném procesu odsouzen. I přes svůj vysoký věk strávil ve vězeních deset let. Zemřel krátce po propuštění v roce 1960. Urna s jeho popelem byla uložena do hrobu 
na hřbitově Všech svatých v Kutné Hoře, ale jeho jméno se na náhrobku objevit nesmělo. To se podařilo napravit díky iniciativě Konfederace politických vězňů ve spolupráci s Městem Kutná Hora až loni.

Znáte kutnohorské rodáky?

Kapitán Voska je významnou osobností českých dějin 20. století. Znají jej ale Kutnohořané? A vědí, které ulice či budovy se jmenují po dalších místních rodácích?

Martina Tvrzníková, 
36 let, prodavačka
„Jméno pana Vosky mi nic neříká, ale ulice, jako jsou například Dačického, Tylova, Havlíčkovo náměstí, tak vím, že jsou pojmenované po našich slavných rodácích."

Monika Flachsová, 
28 let, servírka
„Určitě jsem o něm už něco slyšela, ale nevím vůbec, že je rodák 
z Kutné Hory, ale jeho jméno mi není cizí. Vím o tom, že Tylova ulice je pojmenovaná po našem rodákovi. A pak znám spíš Masaryka a Beneše."

Zdeňka Kubíčková, 
56 let, důchodkyně
„Pana Vosku neznám a nikdy jsem o něm neslyšela, ani nečetla. Vůbec nevím, že se tu takový člověk kdysi v historii narodil. Určitě mi ale není cizí Josef Kajetán Tyl, Tylovo divadlo a Tylova ulice."

Karel Polívka,
72 let, důchodce
„Jméno jsem zaslechl, ale historii 
o tom pánovi neznám. Rozhodně znám ulici Tylova. Ale u nás 
v Mišpulkách na Žižkově stál kdysi rodinný dům, teď na tom místě stojí bytovka. Bydlel tam pan doktor Štietka a ten tu byl opravdu známý a žádaný."

Jiřina Bláhová,
50 let, prodavačka
„Jsem sice Kutnohoračka, ale popravdě vůbec nevím, kdo to byl. Nikdy jsem se moc o historii Kutné Hory nezajímala. Ale vím, kdo byl Felix Jenewein a Josef Kajetán Tyl."