Proti přemnoženým ptákům by mohla nasadit sokolníky. Novinářům to řekl starosta Martin Starý.

Sokolníci nedávno radnici požádali o to, zda by mohli jednou za rok uspořádat exhibici v parku pod Vlašským dvorem. Starý jim prý navrhl, ať tato představení nedělají jen jednou ročně, ale třeba třikrát týdně.

Ve městě by podle něj mohla vzniknout záchranná stanice pro handicapovaná zvířata, kde by sokolníci měli své dravce a mohli si je odtud brát do městského centra. „Dělali by nejen exhibice, ale chodili by i po městě a ty holuby by plašili a lovili," řekl Starý. Něco podobného podle něj funguje například ve Znojmě. „Je to perfektní atrakce a je to úspěšné," míní starosta.

V minulosti se podle něj uvažovalo o zřízení jakéhosi obecního holubáře, který by chodil po půdách a početní stavy ptáků reguloval. Podle starosty by se to ale obtížně domlouvalo se soukromými majiteli.

Původně žili městští holubi ve skalách, proto jim město připomíná domovské prostředí. Ptáky ve městě také neohrožuje přirozený predátor a mají tam dostatek potravy. S přemnoženými holuby bojují i další středočeská města. V Mělníku nebo v Rakovníku například v minulosti nastražili na střechy některých budov odchytové klece se zrním.