K dosažení takového úspěchu vedla náročná cesta. „Má příprava na mistrovství začala hned po skončení minulé soutěže, která se konala minulý rok na podzim v listopadu,“ předeslal Vladimír Vacík.
Na podzim začal kulturista s nabíráním potřebné svalové hmoty, tedy s objemovou přípravou. Poté následovala intenzivní příprava na mistrovství, která trvala 11 týdnů. „V té době je nejdůležitější dodržovat jídelníček a intenzivní trénink,“ podotkl Vacík. V průběhu oněch 11 týdnů trénoval dvakrát denně, a to dvoufázově. „V samotném závěru přípravy, která trvá přibližně 3 týdny, jsem se pak snažil omezit úplně vše,“ doplnil.
Jeho jídelníček v oněch 11 týdnech byl přísný a dietní. Vladimíru Vacíkovi prý stačilo pouze maso, rýže, vločky a čistá voda. Odříkání a dodržování režimu se vyplatilo. Váha Vladimíra Vacíka se v objemové fázi přípravy vyšplhala na 126 kilogramů. V „Den D“ pak vážil 96 kilogramů. S celkovým výsledkem na soutěži je kutnohorský sportovec spokojený. „Myslím si, že výsledek není k zahození. Je ale samozřejmé, že chci jen vyhrávat,“ dodal.
Radost z bronzového umístění s ním přímo na soutěži sdílela přítelkyně Markéta a také jeho kamarád Michal, který jej doprovází na každou soutěž a pomáhá mu aktivně i ve cvičení. Doma pak na Vladimíra Vacíka myslela jeho matka, babička Maruška a všichni přátelé.
Toho nyní čeká zasloužený oddech. Těší se na léto, dovolenou a celkový odpočinek. To však neznamená, že se cvičením a dodržováním stravy zcela přestane. Brzy se prý k němu vrátí. „Přeci jenom bude léto, tak musím něco ukázat,“ poznamenal s nadsázkou.
Pohodové období ale nebude trvat dlouho. Už na podzim se chystá Vladimír Vacík skočit do náročného kolotoče přípravy na soutěže znovu, aby v sezoně opět zazářil.