Co pro vás znamenají vánoční svátky?

Já osobně Vánoce moc neslavím a neprožívám, protože svou rodinu ještě nemám. Navíc si myslím, že lidé by se k sobě měli chovat hezky po celý rok a ne jen na Vánoce.

Zpíváte doma koledy a nebo si je pouštíte z přehrávače?

Protože bydlím sám, tak Vánoce v podstatě jako takové neslavím. Scházíme se celá rodina na Štědrý den a svátky vánoční u mých rodičů (prarodiče, sestra s rodinou a moji rodiče). Takže koledy posloucháme především tam a hlavně na Štědrý den. Koledy zpíváme, ale pouštíme si je i z přehrávače

Hrajete na nějaký nástroj? Které koledy dokážete zazpívat z paměti?

Na žádný nástroj nehraji. Koledu bych zvládl asi jen jednu.

Která koleda je Vaše nejoblíbenější?

Klasická „Narodil se Kristus pán".

Existuje naopak nějaká vánoční koleda, kterou nezpíváte, protože ji skutečně nemáte rád?

Nemám rád anglicky zpívané koledy.

Už několik týdnů před Vánocemi jsme bombardováni vánočními koledami a novými „songy". Jak se na tyto moderní „koledy" díváte? Máte je rád, nebo jste raději pro klasiku?

Myslím, že o Vánocích by měla znít ta klasická hudba

Jaké vánoční zvyky doma dodržujete? Kdy například zdobíte stromek?

Stromek zdobí rodiče, kolem 20. prosince. Já stromeček doma nemám – ať už z důvodu toho, že trávím svátky u rodičů, tak i z prostorových důvodů – obyváku vévodí velká palma. Teď co máme v rodině malou neteř, bude stromeček asi předmětem velkého zájmu. Ze zvyků dodržujeme prostírání jednoho místa navíc, šupinu pod talíř, zvonění zvonečkem nebo rozkrajování jablka. Také věšení jmelí v bytě.