„Tato situace teoreticky může nastat na jakémkoliv vodovodu, dopředu to nejde odhadnout," uvedl ředitel Vodohospodářské společnosti Vrchlice-Maleč Kutná Hora Jiří Štěpán. Podle něj je teď ale zásadní otázkou, co se vlastně stalo a co bylo skutečnou příčinou kontaminace vody v Praze Dejvicích. „Já to zatím nevím přesně a asi ani pražští vodohospodáři nemají jasné závěry. Četl jsem, že jednou z možností by mohla být černá přípojka a ta jim tam načerpala vodu ze studny," doplnil k možné příčině Štěpán.

Lidé v pražských Dejvicích jsou odkázáni výhradně na vodu z cisteren, případně balenou vodu. Jak by podobnou situaci řešila vodohospodářská společnost v Kutné Hoře? „Řešili bychom ji úplně stejně, prostě bychom postiženou lokalitu zásobili vodou z cisteren, koneckonců řešíme to tak i při odstávkách vody například při havárii na potrubí," doplnil k řešení situace Štěpán.

Pokud by k podobné situaci v Kutné Hoře a okolí přesto došlo, nebyla by tak závažná a především v takovém rozsahu, v jakém zasáhla obyvatele Dejvic. „V našem systému máme tři tlaková pásma, která jsou na sobě nezávislá. Takže pokud by teoreticky k obdobné situaci došlo na Kutnohorsku, nebylo by zasaženo tak velké území, ale vlastně jen jeho část," uvedl Štěpán.

Pokud se v takové situaci prokáže, že je voda kontaminovaná, je řešení vždycky v dosahu až několika dní a to kvůli laboratorním rozborům vody. „V Praze to trvá tak dlouho i kvůli tomu, že příslušný rozbor vody trvá čtyřicet osm hodin. A to je prostě dané a nejde to urychlit. Takže když jsou vzorky odebrány například v pondělí, výsledky nebudou dříve, než ve středu," uvedl k rozborům vody Štěpán. Jde prý podle něj zejména o jistotu, se kterou mohou odborníci konstatovat, že voda již neobsahuje žádné závadné složky.

Jak situace ovlivnila běžné spotřebitele na Kutnohorsku? Zaznamenali například majitelé restaurací pokles zájmu o vodu z kohoutku či zaměstnanci potravin naopak zvýšený zájem o balenou vodu? „Žádný takový zájem jsme nezaznamenali, lidé to vůbec neřeší," uvedla Dagmar Talandová z Potravin U Kozlíků. Podobné je to i s hosty restaurací na Kutnohorsku. „Zatím jsme nic podobného nezaznamenali. Pokud například dáváme ke kávě, nebo i k jídlu vodu, tak se vždycky ptáme na variantu, zda-li z kohoutku, nebo balenou a zatím nikdo neřekl, že by vyloženě nechtěl tu kohoutkovou," uvedl personál kutnohorské pizzerie U Šneka pohodáře.

Ani další kutnohorská restaurace nezájem o kohoutkovou vodu neeviduje „Lidé to v naší restauraci vůbec neřeší. Jen jsme tu měli pražské hosty, kterým se u nás líbilo a dělali si legraci, že tu zůstanou, dokud jim v Praze nepustí vodu," řekl personál restaurace Ruthardka.

Nejinak je tomu také v čáslavské restauraci Café LaDus. „Já o tom problému v Dejvicích vím, protože tam mám známé, ale u nás v restauraci jsme nezaznamenali, že by lidé nechtěli vodu z kohoutku. Věří naší čáslavance, takže ji běžně podáváme do džbánku i ke kávě a nikdo zatím neřekl, že by ji nechtěl," uvedla provozní manažerka Renáta Kroutilová.