Cestovní kanceláře nyní mají v objednávkách hluché období. Důvody vidí Kutnohorská cestovní agentura v tom, že koncem března skončilo období prvních slev. Zájemci o dovolenou nakupovali již v listopadu nebo prosinci. Podle Cestovní kanceláře Autocombi Jiří Holoubek lidé nyní vyčkávají. V nabídkách se objevují první tzv. last minute na květen a červen.

Trendy se nemění

Trendy jsou podle cestovních kanceláří dlouhé roky stejné. „Češi nemají oblíbenou pouze jednu destinaci, ale spíše poměr ceny a kvality," řekla Tereza Tichá z Cestovní agentury Relax Tour z Čáslavi.

Již po několik let vévodí tabulkám návštěvnosti Řecko. „Je tam záruka kvality a pokud se chce někdo vyhnout arabským destinacím a být v teple, je to ideální místo," poznamenala Tichá.

Pro Řecko je typická pohodová atmosféra. Jídlo v Řecku je také levné a turisty, pokud vyjdou na ulici z hotelů nikdo neotravuje a místní lidé jsou klidní.

Druhou oblíbenou destinací je Turecko. To podle Kutnohorské cestovní agentury láká především rodiny s dětmi. Počasí je stejně jako v Řecku předvídatelné a moře láká také svými teplotami.

Bulharsko je levné

Cenově dostupné pro české turisty je Bulharsko. Zde není jazyková bariéra a pokud chtějí turisté zájezd bez jídla, tak se tam dá i výborně a levně nakoupit. Finance, které člověk do dovolené v Bulharsku dá, nejsou tak velké. To potvrdila i CK Jiřího Holoubka.

Češi v posledních dvaceti letech často navštěvovali Chorvatsko. Postupně ale Čechů v Chorvatsku ubývá. Ten důvod je jednoduchý. „Chorvatsko dost podražilo a klienti jsou z toho překvapení. Navíc není jistota dobrého počasí a já osobně tuto destinaci nedoporučuji. Vždycky se někdo najde, kdo pojede do Chorvatska," myslí si Tichá z Čáslavi.

V minulém roce byla rovněž oblíbená destinace Tunisko. Tam ale 18. března proběhl teroristický útok na budovu tuniského parlamentu a sousední muzeum v hlavním městě Tunisu. Podle všech oslovených agentur však nikdo zájezd do Tuniska nestornoval a pokud lidé zájem o Tunisko mají, čekají na vývoj situace. Tunisko se prodávalo vždy až jako last minute potvrdily v Kutnohorské cestovní kanceláři.

V posledních letech byla oblíbená i dovolená v České republice. Lidé se po letech dovolených u moře vracejí zpět do kopců Krkonoš a Šumavy. Informace z CK Jiřího Holoubka potvrzují, že dovolená na horách a u vody je půl na půl. „Oblíbený je Lednicko-valtický areál nebo pobyty v lázních pro starší spoluobčany. Pro cyklisty doporučujeme jižní Čechy a jižní Moravu," řekla potvrdila i Tereza Tichá z Relax Tour.

Pokud ještě dovolenou někdo zajištěnou nemá, nemusí mít strach. Katalogy cestovních kanceláří jsou plné prodloužených víkendů a zájezdů po celé Evropě. Cestovní kanceláře jsou připravené na to, že poradí a podle podmínek nabídnou dovolenou.