Prvotní impuls, aby Kutná Hora uzavřela partnerství s Jajce přišel ze strany velvyslankyně Bosny a Hercegoviny pro Českou a Slovenskou republiku Danky Savić už během lednové výstavy Aldina Popaji v Galerii Felixe Jeneweina v Kutné Hoře. To potvrdil i ředitel galerie Aleš Rezler, který přiblížil důvody návrhu. „Aldin Popaja má silné vazby ke Kutné Hoře. Jeho učitelem byl zdejší výtvarník Stanislav Diviš. Autor se také zúčastnil Sympozia Jenewein Kutná Hora," uvedl Rezler s tím, že autor má v Kutné Hoře i pevné přátelské vztahy. „Když došlo k vernisáži výstavy, přijela Danka Savić a měla radost z toho, že se tato výstava koná. Projevila značný zájem o navázání partnerství mezi městy," poznamenal ředitel galerie.

Podle něj by se nejednalo o zcela standardní partnerství mezi městy. Důvodem je jednak fakt, že Jajce je historickým městem, které je v dějinách Bosny a Hercegoviny významem srovnatelné s Kutnou Horou a záhy jistě vstoupí do UNESCO. Jako další důvod uvedl mimo jiné i osobu Aldina Popaji, který jakožto tamní rodák je schopen vazby s Jajce udržovat živé. „Ne vždy se podaří udržovat vztahy, jako je tomu například s Ringstedem. Tady ale věřím, že záruka tam je," dodal Rezler. Připomněl tím zároveň důvod, proč nebylo partnerství mezi městy odsouhlaseno už na začátku června, kdy zastupitelstvo zasedalo mimořádně a hlasovalo o partnerství s Jajce poprvé. Někteří zastupitelé tehdy namítli, že Kutná Hora již má dost partnerských měst a některé argumenty byly, že vedení města jen těžko udržuje náležité vztahy s těmi stávajícími, odsouhlasit nové partnerské město považovali za neuvážené. V rozjeté diskuzi tehdy zcela zapadlo i stručné naznačení ze strany starosty Martina Starého, že si partnerství mezi Kutnou Horou a Jajce přála bosenská velvyslankyně z důvodu historického kontextu. Hlasování tak tehdy skončilo odmítnutím. Z 25 přítomných tehdy pro uzavření partnerství hlasovalo 13 zastupitelů, proti se postavili 2, 9 se zdrželo a 1 nehlasoval.

Když na úterním zasedání zastupitelů Aleš Rezler přítomným kulturní a historický kontext a další fakta důležitá pro uzavření partnerství více přiblížil, byli zastupitelé myšlence již více otevření. Z 23 přítomných hlasovalo 21 zastupitelů pro partnerství a 2 se hlasování zdrželi. I vedení města Jajce už partnerství mezi městy dalo souhlas. Tam ale padl již v březnu.

Jajce leží ve Středobosenském kantonu na řekách Pliva a Vrbas. Založeno bylo ve 14. století jako hlavní město tehdejšího bosenského království. Osmané město dobyli v roce 1463, v následujícím roce ho ztratili a do své moci ho získali opět v roce 1528, jako poslední z bosenských měst. Architektura zdejších památek toto období rovněž připomíná. Do dějin Jajce vstoupila i ve 20. století. Na konci listopadu roku 1943 se zde konalo druhé zasedání Antifašistické rady národního osvobození Jugoslávie za účasti budoucího prezidenta Josipa Tita. Dnes je město známé i díky vodopádům, které se nacházejí přímo v jeho centru. Nad centrem města jsou ruiny hradu, dochovala se i část středověkého opevnění.