Pro pozůstalé ovšem samotné úmrtí neznamená konec trápení, vprostřed zármutku musí uložit zesnulého k poslednímu odpočinku. Většinou na hřbitov, či jiné pietní místo. O tato místa ovšem musí někdo pečovat a rozvíjet je. Jak je tomu na Kutnohorsku?

SEDM HEKTARŮ POHŘEBIŠŤ

Na území Kutné Hory se nachází několik hřbitovů. Jde o hřbitov U Všech svatých v České ulici, evangelický hřbitov, hřbitov u Nejsvětější Trojice a dále hřbitovy v městských částech Malín, Sedlec a Kaňk. Veřejná pohřebiště spravuje Město Kutná Hora prostřednictvím Technických služeb spol. s.r.o. Celkově Technické služby provádí správu téměř 6000 hrobů, hrobek, urnových hrobů, společných hrobů a kolumbárií v šesti areálech o rozloze sedmi hektarů.

Ztracený papoušek
Hledá se papoušek, pomůžete?

Trend v pohřbívání je podle Josefa Krause, kutnohorského radního, který má všech šest areálů na starosti, zřejmý. „V pohřbívání je určitě větší zájem o kremace a následné ukládání zpopelněných ostatků do hrobů a kolumbárních schránek. Počet pohřbení v rakvi do hrobek nebo kopaných hrobů v Kutné Hoře nepřesáhne ročně dvě desítky," uvedl Josef Kraus.

CHYBÍ MÍSTA V KOLUMBÁRIU

V Čáslavi mají jen jedno veřejné pohřebiště, které spravuje a provoz financuje město.

Oproti minulým letům nebyla zaznamenána žádná velká změna v trendu pohřbívání. „Kdo má hrob, pohřbívá i klasicky do země, nově je velký zájem hlavně o urnové hroby, případně místa v kolumbáriu.

Kamila Janů (uprostřed) vyhrála silniční závod juniorek na MČR.
Kamila Janů je juniorskou mistryní v silniční cyklistice

Kolumbárium je ale plné, takže město v současnosti uvažuje o rozšíření počtu míst," uvedla za Městský úřad v Čáslavi Zdeňka Nezbedová.

Základní údržbu zajišťuje správce hřbitova, zaměstnanec radnice, ale jen do té míry, aby neudržované hroby nenarušovaly pietu pohřebního místa. „V současné době je zpracováván seznam dlouhodobě neplacených hrobových míst, ten bude poté zveřejněn po dobu jednoho roku na úřední desce a pokud se jejich majitelé neozvou, budou hroby považovány za opuštěné a místa nabídnuta jiným nájemcům," doplnila Zdeňka Nezbedová.

Ceny hrobových míst. InfografikaZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

Práce je to stejná jako každá jiná, říká hrobař

Votice - Pro některé z nás jsou hřbitovy pouze místem posledního odpočinku, někdo je ovšem může mít spojeny s svým celoživotním dílem. Platí to i o, dnes už bývalém, hrobařovi Josefu Pádlovi. Kopal hroby, díval se do tváří mrtvých, i tak ale říká, že jeho práce je stejná jako každá jiná. "Jako malý jsem si nepředstavoval, že budu kopat hroby, ale osud tomu tak chtěl," vzpomíná. Během studentských let sháněl brigádu. Kamarád mu nabídl práci, výpomoc na hřbitově. Sice se nejednalo o závratné peníze, ani prostředí nebylo přímo vysněné, přesto nakonec na brigádu mezi hroby šel. "Nejdřív jsem měl blbý pocit. Chvílemi jsem cítil jako kdyby mě zpoza hrobů někdo sledoval. Postupem času jsem se ale stal naprosto imunní," říká bývalý hrobník.

Na hřbitově nakonec zůstal celý život. Nejdříve brigádně, následně již jako zaměstnanec pečoval o hřbitov i samotné hroby. Při pohřbívání také asistoval. Nikdy ho ani nenapadlo, že by měl dělat něco jiného, jen jednou měl té práce plné zuby. "Měl jsem špatný den. A najednou mi přišlo jako kdyby celý hřbitov ožil. Bylo to jen jednou v životě, kdy jsem musel z hřbitova utéct. Neměl jsem zkrátka dobrý pocit. Nedokážu to lépe popsat, ale od té doby si o to více hřbitovů vážím," dokončil Josef Pádlo s tím, že tento zážitek ho ovlivnil natolik, že se rozhodl, po zbytek života, o místa posledního odpočinku pokorně staral. Svůj hrob ale prý ještě nemá.

Ilustrační fotografie.
POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ: Smuteční obřady na Kutnohorsku