Podobná situace je i u Dětského sportovního tábora. „Letošní rok byl mimořádný, již v půlce března jsme měli naplněnou kapacitu, která je kolem sta účastníků," prozradil Tomáš Krpálek.

Plný stav má i Letní výtvarný tábor občanského sdružení Elvíra. Oba turnusy jsou naplněné již od března. Již od února je zaplněn i pionýrský tábor pořádaný skupinou z Čáslavi.

Málo volných míst

Jedním z mála táborů, který hlásí volná místa je tábor s Pavlem Lelkem. Kapacita je kolem dvou set účastníků a ještě není úplně zaplněná. Čtyři volná místa jsou na táboře, který pořádá organizace Trojlístek. Veronika Burešová přiblížila, jaký bude mít tábor téma. „Hlavní téma bude Asterix a Obelix. Vymýšleli ho praktikanti a tábor je situován do vesničky Chedrbí," řekla Burešová s tím, že doufá, že v tématu tábora si najdou mladší i starší to svoje a že se bude všem líbit.

Právě témata táborů jsou velmi rozdílná a nápaditá. Tábor Pavla Lelka se bude věnovat tématu Král Artuš a rytíři u kulatého stolu. Jde o téma, které je zajímavé a možná i lehce opomíjené. Konat se tábor bude od 1. do 15. srpna v Božanově u Náchoda. Děti si budou moci vyzkoušet i střelbu z luku nebo oblíbený geocaching.

Tábory od Domu dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře jsou zaměřené různé. Jeden proběhne jako výtvarný tábor ve Zbraslavicích a další jako expedice. Nejvíce ale jistě zaujme prázdninový pobyt v Itálii v místě Alba Adriatica, který nabízí DDM i pro rodiče.

Dětský sportovní tábor bude v letošním roce situován do rekreačního střediska Želivka u Pelhřimova. „Na děti je připraveno velké množství sportovních aktivit, které vyvrcholí olympiádou. Děti rozdělíme do družstev, které budou pojmenované po státech jako Česká republika nebo Amerika. Samozřejmě budeme vyhlašovat také vítěze olympiády a jednotlivých disciplín. Naším cílem je, aby každé dítě mělo nějakou medailovou vzpomínku na náš tábor," řekl Tomáš Krpálek.

Pověsti o Kutné Hoře

Čím dál větší oblíbenosti se těší příměstské tábory. Několik turnusů bude pořádat i Rodinné centrum Špalíček. „Tábory budou zaměřené na Kutnou Horu a kutnohorské pověsti. Vždy si s dětmi přečteme ráno nějakou pověst a budeme poté putovat Kutnou Horou a poznávat místa a budeme dělat aktivity, které s tou pověstí souvisí," prozradila Kateřina Špalková. V tuto chvíli jsou obsazeny srpnové turnusy těchto táborů, v červencových je jen pár volných míst.

Pionýrský tábor od čáslavské skupiny se bude konat od 5. do 18. července v Hološinách u Paběnic. Pionýři pro děti plánuji celotáborovou hru Cesta časem, což bude vzpomínka na dvacet pět let činnosti Pionýra v Čáslavi. Děti se tak setkají například s husity nebo indiány.

Petr Vyhlídal z Občanského sdružení Elvíra popsal, jaký program bude mít jejich výtvarný tábor. „Budeme dělat hlavně tradiční věci jako třeba keramiku. Specialitou určitě bude to, že budeme stavět vlastní pec. Máme ale připravené i sportovní aktivity nebo jízdy na koni," řekl..

Oblíbené jsou i tábory, při kterých jsou děti v kontaktu se zvířaty. Na Kutnohorsku budou například dva příměstské tábory s koňmi. „Náš tábor se jmenuje Prázdninová koňská družina a už je plně obsazen. Děti při něm budou pracovat s koňmi, pečovat o ně, čistit koně i stáje. Budou dělat všechno to, co ke koňům patří," řekla Zuzana Fialová ze Stáje Rozárka.

Miskovické sdružení Dítě a kůň připravilo také příměstské tábory s tématikou koní. „Táborové téma pro letošní prázdniny je Zvířata na statku a v přírodě. Součástí programu je hlavně kvalitní jezdecká výuka," popsala Ivana Hudcová. Také ale dodala, že volná místa na některých turnusech táborů ještě mají. Především jde ale o příměstské tábory.