Pro městské strážníky toto období znamená nejen zvýšený dohled nad hřbitovy, ale i nad přilehlými parkovišti. To potvrdil i Boris Doubrava z městské policie v Kutné Hoře. „Strážníci i asistenti prevence kriminality v těchto dnech kontrolují všechny hřbitovy v Kutné Hoře. Nejčastější kontroly jsou ale na největším kutnohorském hřbitově v České ulici. Důvodem je i zdejší parkoviště, které by mohlo přilákat vykradače aut," uvedl Boris Doubrava.

Dalším důvodem zvýšených policejních hlídek v areálech hřbitovů jsou i zloději, kteří se neštítí krást věci přímo z hrobů. Podle mluvčí kutnohorské policie Vendulky Marečková nezřídka vezmou věnce, květiny, svíčky, lampičky i vázy a nebojí se okrádat ani samotné pozůstalé. „Lidé by si měli hlídat volně odložené kabelky a tašky. Pokud mají možnost upevnit ozdoby na hrobech, ať tak učiní. Sošky, části náhrobků a náhrobek i kovové okrasné předměty je lepší těsně před odchodem vyfotografovat, pořídit celkový snímek hrobu dokumentující všechny rozlišující znaky," zdůraznila policejní mluvčí.

Každoročně je ze strany policistů věnována v době Dušiček vyšší pozornost i dopravě a to z toho důvodu, že se na silnicích objevují „sváteční řidiči". „Tito řidiči mnohdy neznají základní pravidla bezpečné jízdy a jejich reakce jsou obvykle otupené. Často neznají cestu nebo zapomínají používat blinkry. Apelujeme proto na ostatní řidiče, aby byli ohleduplní, trpěliví, ale i ostražití," dodala Vendulka Marečková.