Jak dlouho jste ve Velké Británii?

Od mého příletu do Anglie uplynuly 11. června přesně dva roky. Rychle to uteklo. Původní plán byl, že pojedu do Anglie pouze na léto, ale situace se během léta změnila. Působila jsem nejdřív jako au-pair pro jednu malou rodinku kousek od Londýna, po létu jsem se rozhodla přestěhovat se k jiné rodině už do Londýna. Tam jsem vydržela do dubna loňského roku. Od loňského května jsem se osamostatnila a začala jsem pracovat. Dělám v jedné krásné Restauraci v Harrods a náplň mého dne je dělat moje zákazníky spokojenými.

Psala vám kvůli aktuální situaci vaše rodina, kamarádi a známí z Čech?

Už od rána mi psala hromada lidí, vlastně hned, jak se zveřejnily výsledky, mi zvonil telefon. Psali mi kamarádi, rodina, četla jsem hromady příspěvků na své facebookové stránce a někdy až nesmyslných dotazů od ostatních. Upřímně musím říct, že to byla hromada povyku pro nic. Všichni si myslí, že se nyní zavřou hranice, my sbalíme kufry a budeme muset odjet, ale všechno je samozřejmě pořád úplně stejné a ještě nějakou dobu bude.

Britové se v referendu rozhodli pro odchod z Evropské unie. Jak jste celou situaci sledovala a prožívala?

Já zpočátku nevěřila tomu, že by vážně odešli. Hodně jsem četla, že Skotsko vystoupit nechce a že Britové chtějí být se Skotskem jednotní. Pořád jsem jen pokradmu sledovala a doufala, že to dopadne dobře, že to všechno je pouze planý povyk, a najednou koukám, že není! Pořád si ale nemyslím, že to bude taková katastrofa, jakou si všichni představují.

Myslíte si, že toto rozhodnutí ovlivní i životy běžných lidí?

Záleží na tom kterých. Těch britských asi natolik ne. Ti jsou hrdí na svou zemi a na jednu stranu chápu, že po referendu je tady šance, že se sem nebude stěhovat tolik nových lidí. Musím říct, že i mně už to občas připadá přehnané, protože ne všichni jsou „hrr" do práce a raději by pobírali pouze peníze od státu. Na druhou stranu ale, kdo bude dělat tu „špinavou práci", když tady nebude tolik lidí ze zahraničí? Pro nás je to obrovská zkušenost a výhoda, i když děláme, alespoň zpočátku, podřadné práce. Britové se samozřejmě do uklízení hotelů a čepování piva hnát nebudou.

Myslíte si, že začnou s referendem o odchodu i další země?

Myslím, že tady šance je, ale také si myslím, že Evropská unie by teď mohla zjistit, že někde něco nehraje a mohla by začít pracovat na tom, aby z ní všichni nechtěli odejít. Jsem v tomhle asi naivní.

Co si myslíte, že přimělo obyvatele Británie, že hlasovali pro odchod z Evropské unie?

Myslím, že situace s uprchlíky tomu moc nepomohla, ale samozřejmě tam bylo více faktorů. Kolem Británie se toho stalo za poslední dobu dost a myslím, že se Británie zvládne i sama o sebe postarat. Chce si zkrátka dokázat, že to zvládne. Na druhou stranu jim ale nedochází důsledky. Úplně každý nemá rád změny a v Británii si zřejmě neuvědomují ani to, že hlasování bylo těsné, což poukazuje na to, že té změně půlka obyvatelstva nevěří.

Je správným argumentem, že starší v tomto případě přehlasovali mladší?

Myslím, že na tom něco bude. Ale je smutné, že jim nedochází, že se jich to skoro nedotkne. Už možná neuvidí, co tím způsobili.

Jak se v Anglii v současné době cítíte, když je tam proti přistěhovalectví vlna nesouhlasu?

Tohle záleží na více věcech. My jsme pro Brity levná pracovní síla a je jen na nás, jestli jim ukážeme, že máme na víc. Jezdí sem lidé nejen za kariérou, ale také za zkušenostmi. Pokud jsme v něčem dobří a ukážeme, že na to máme, tak podle mě nezáleží, jaké jsme národnosti. Londýn je neuvěřitelně mezinárodní. Za můj pobyt jsem se většinou nesetkala s lidmi, kteří by nás, přistěhovalce, nějakým způsobem odsuzovali. Myslím, že když se nad tím zamyslíte, tak to chce patřičnou kuráž žít a pracovat v cizí zemi, komunikovat v cizím jazyce, ale do hlavy jim nevidíte. Na druhou stranu ale chápu, proč by s tím měli nesouhlasit v Londýně už je až přelidněno. Samozřejmě, pokud žijete v cizí zemi a jste připraveni přijmout cizí kulturu, pracujete tvrdě. Nikdo neřekne křivého slova, ale potkala jsem se i s lidmi, co Brity odsuzují a vlastně celý Londýn nemají rádi a žijí tu jen kvůli penězům.

Změnilo se pro vás něco?

Zatím ne.

Myslíte si, že ministerstvo práce omezí v Británii v budoucnu Čechům volný přístup na trh práce?

Myslím, že ano a myslím si, že to nebude na škodu. Češi se budou muset zkrátka více snažit, projít nějakým procesem, vyřizováním. Nemyslím si ale, že to bude něco složitého. Když už se do tohoto pustíte, bude alespoň jasné, že to myslíte vážně. Ale ta zkušenost je skvělá a rozhodně bych to všem doporučila.

Co vy osobně plánujete do budoucna? Budete i nadále ve Velké Británii?

Mě nyní čeká jedno krásné splnění snu a to je vysoká škola, na kterou se moc těším, i když vím, že to bude hodně složité a náročně. Jako mezinárodní student to tu nebudu mít lehké ani co se týká jazyka, ani co se týká peněz. Ve Velké Británii se do školného investuje poměrně vysoká částka. Pro obyvatele Evropské unie je tu ale půjčka, která mi umožní si sen splnit a právě proto doufám, že mě referendum nijak neomezí v tom, abych dělala to, o čem jsem vždy snila. Poté uvidíme, kam mě to zavede. Nebránila bych se další cizí zemi, ale to vše ukáže čas. Jednou se třeba vrátím i domů.