Retail centrum nabídne hned čtyři obchody. Půjde o obchod s obuví a elektrem a dva obchody s oblečením a věcmi a dekoracemi pro domácnost.

Obyvatelé Kutné Hory mají z jeho stavby radost. „Když jsme potřebovali do větších obchodů, vzali jsme auto a jeli do Kolína. Nyní budu mít takový obchod jen pár minut chůze od svého domu,“ řekla Martina Tvrdíková. Podobného názoru je i Martin Slavíček.

Pouť v Kácově
Kácovská pouť přinesla i šnečí závody

„Beru to určitě jako pozitivní změnu. Jsem rád zejména za obchod s elektrem. Když se nám rozbije elektronika, nebudeme muset jezdit do Kolína či Pardubic. Samozřejmě jsou ve městě obchody s elektronikou i teď. Nemají ale tak dobré ceny, jako větší sítě,“ podotkl. Mnohem menší nadšení panuje mezi majiteli kamenných obchodů ve městě. Podle nich je může centrum existenčně ohrozit. „V Kutné Hoře jsou již nyní poloprázdné obchody kvůli příliš vysokému nájmu a EET. Toto je další krok k vyhubení menších podnikatelů,“ uvedla majitelka jednoho z místních obchodů s obuví. S jejím názorem se ztotožňují i další obchodníci. Vesměs se shodují, že retail centrum může malé obchody pohřbít kvůli výhodnějším cenám, kterou jsou obchodní sítě schopné nabídnout.

Ilustrační foto.
Muž skončil v nemocnici po kolizi s býkem

ZKUŠENOSTI ČÁSLAVI

V Čáslavi retail centrum s úspěchem funguje v Jeníkovské ulici už od roku 2014. Majitelé tamních malých obchodů jej ale vnímají negativně. „Pořád se říká, že chce město podnikatele udržet. Těmito kroky je ale potápí. Někteří to už vzdali, jiní se ještě drží. Jak dlouho, je ale otázkou,“ řekla majitelka jednoho z čáslavských obchodů. Vedení města tento nepříjemný dopad vnímá. „Myslím si, že to odnáší drobní obchodníci, kteří jsou v centru našeho města. Občané jsou ale za retail centrum určitě rádi. Zároveň centrum může do města přivést lidi,“ uvedl starosta Jaromír Strnad.

Retail centrum je určitou doplňkovou obchodní zónou, která vzniká většinou v těsném sousedství supermarketu. Většinou obsahuje od tří do deseti na sobě nezávislých obchodů. Každá obchodní jednotka má vlastní vchod a zásobování. Společnost InterCora by do budoucna ráda vybudovala ve Středočeském kraji další retail centrum. „Zatím ale nemáme vhodné pozemky,“ řekl Václav Koura, vedoucí oddělení expanze developerské společnosti InterCora.

Zbraslavické hřiště hostilo již třetí ročník fotbalového turnaje
Fotbalisté se potřetí utkali o putovní pohár pojišťovny Generali