„My jsme teď přišli do vedení kraje, pozastavili jsme priority, které tady byly na několik let dopředu, a snažíme se ten seznam trošku změnit, vyškrtávat některé akce. Uvidíme, jak to dopadne," uvedl Řihák, podle nějž bude na dostavbu zapotřebí sto padesát až dvě stě milionů korun. 

V regionálním operačním programu je k dispozici na sociální oblast kolem sedmdesáti či osmdesáti milionů korun. Další evropské peníze lze čekat po roce 2015, kdy by podle Řiháka měly mít kraje možnost čerpat prostředky ve čtyřech programech zaměřených na dopravu, zdravotnictví, školství a také na sociální péči.

Místní by návrat dělníků do Uhlířských Janovic přivítali. „Vadilo nám, že už to tady stojí takových let. Jsem poválečný ročník, hodně nás přichází do důchodu a je potřeba, abychom také měli kam jít," uvedl Jaroslav Urban, který v roce 2006 inicioval vznik petice na dostavbu budovy.

Dosud ji podepsalo 3200 lidí. „Poslali jsme to parlamentu, ministerstvu financí, ministerstvu práce a sociálních věcí, kraji. Dostali jsme odpověď, že se to dodělávat nebude," uvedl Urban. Připomněl, že v té době se začal projednávat nový zákon o sociální péči. „Byla představa, že starý člověk zůstane doma, rodina dostane peníze a bude se o něj starat," dodal.

„Jsme připraveni…"

Podle uhlířskojanovické místostarostky Andrey Černíkové je obec na seniory připravena. „Je tady několik obchodů s potravinami, v dojezdové vzdálenosti jsou pekárny. Je tady park, knihovna. Podle mě jsme na to vybaveni," uvedla. Na plánovaných 160 lůžek podle ní bude potřeba osm desítek zaměstnanců. Část jich přejde z nedalekého domova v Ratajích nad Sázavou, zbývající pracovní místa by mohli obsadit místní lidé.

Budova začala vznikat koncem 90. let. Stavbu zastavil zřizovatel, okresní úřad, kvůli neúměrnému navýšení nákladů. Po zrušení okresních úřadů se stal investorem kraj vedený tehdy Petrem Bendlem (ODS), který projekt označil za nešťastný a pro budovu hledal kupce. O objekt však neměl nikdo zájem. „Je pravda, že ten projekt byl megalomanský – posilovna, kaple, bazén," připustil Urban. Uvítal proto, že se projekt změnil a původní počet 68 lůžek se navýšil. Po nástupu Davida Ratha do čela hejtmanství zastupitelé rozhodli, že kraj si budovu ponechá a dostaví ji. Za Rathova volebního období se to ale nepodařilo.

Počítalo se s tím, že se do Uhlířských Janovic přestěhují senioři z Rataj, jejichž budovu získal restituent. Podle ředitelky tohoto zařízení Jany Pivoňkové se v Uhlířských Janovicích prostavělo 106 milionů korun. Sedm milionů nebylo ještě zaplaceno, vede se o to soudní pře s majitelem stavební firmy. Kvůli předražení stavby ho přitom soud v minulosti potrestal, nyní se na něj ale podle Pivoňkové patrně vztahuje prezidentská amnestie. „Máte právníka?" zajímal se při návštěvě o případ Řihák.

Stavbu v minulosti rozkrádali zloději
Stavba, která je provizorně oplocena, byla v minulosti terčem zlodějů, zmizely například elektrické rozvody. Poté ji několik let hlídala agentura a nyní ji už dva roky střeží jeden z místních lidí. „Ráno nebo večer to tu projdu s baterkou a se psem a je tu naprostý klid," řekl novinářům hlídač Josef Novák. Na zloděje je prý připraven, kromě čtyřnohého pomocníka si s sebou bere i pistoli.