„Jedná se o kompletní rekonstrukci morového sloupu, která byla zahájena letos v červnu," uvedla Věra Janatová z Odboru památkové péče, školství a kultury Městského úřadu v Kutné Hoře. Podle jejího vyjádření bude rekonstrukce rozdělena do tří, nebo čtyř etap.

„To v tuto chvíli zatím přesně nevíme, vše bude mimo jiné záležet také na finančních prostředcích," doplnila Janatová.

Celkové náklady rekonstrukce by se podle smlouvy o dílo měly vyšplhat téměř na čtyři miliony korun. První etapa byla zahájena letos v červnu a náklady pro letošní rok jsou ve výši 1,2 milionu korun s tím, že zhruba 900 tisíc korun bude hrazeno z dotace od Ministerstva kultury České republiky. „Předpokládaný termín ukončení kompletní rekonstrukce morového sloupu je stanoven na 31. října 2019," dodala Věra Janatová. Restaurátorské práce provádí na morovém sloupu Fakulta restaurování Univerzity Pardubice. Ta na památce v Šultysově ulici pracovala již v loňském roce, kdy zde prováděla rozsáhlý průzkum, aby zjistila, v jakém je památka stavu.

Opravou nyní prochází i morový sloup v Čáslavi. Oprava morového sloupu v Čáslavi by měla být ale výrazně kratší než ta v Kutné Hoře. Trvat by měla zhruba tři měsíce a dojde k očištění a zpevnění korodujícího kamene, budou přeosazené některé kamenné stupně v základně schodiště, která se nachází v dolní části sloupu. Rekonstrukcí projdou i zlacené kovové svatozáře. „V červnu bylo kolem morového sloupu instalováno lešení a nyní již byly práce zahájeny a intenzivně se pracuje," uvedl místostarosta Čáslavi Vítězslav Málek.