Festival bude tradičně zahájen v pátek v podvečer v prostorách základní umělecké školy ve Vladislavově ulici. Bezprostředně po zahájení, které je plánováno na 17:30 hodin, bude následovat pořad z cyklu Jiří Orten a jeho současníci, tentokrát věnovaný Kamilu Bednářovi. Pořad nabídne dvě premiéry. Po deseti dílech cyklu, jejichž autorkou byla Marie Valtrová, napsala tentokrát scénář Hana Kofránková, nazvala ho Opřeni o propast a bude jej i režírovat. V pásmu z básní a korespondence Kamila Bednáře a Jiřího Ortena vystoupí Aleš Vrzák, Kryštof Bartoš a Hana Ornestová. Druhou premiérou je hudební doprovod Přemysla Ruta.

Po skončení pořadu bude následovat vyhlášení vítězů literární soutěže Ortenova Kutná Hora a pořad z poezie laureátů soutěže. Ten jako v předchozích ročních připravila Eva Hadravová.

Poté dostanou účastníci festivalu na výběr ze dvou možností. Buď se vydají na noční prihlídku chrámu sv. Barbory s Bohuslavem Procházkou nebo navštíví klubový večer pro účastníky literární soutěže a pro příznivce mladé poezie v Blues Café v Jakubské ulici. V jeho úvodu letos v pásmu Divadlo poezie přednesou básně Shela Silversteina Nataša Mikulová a Eva Hadravová. Po nich se slova tradičně ujme Jan Těsnohlídek, který celý večer připravil a bude ho i uvádět. Součástí večera budou i autorská čtení. Své práce zde představí básník a laureát Magnesia Litera 2016 za poezii Ladislav Zedník a básnířka a literární kritička Simona Martiníková Racková. Hrát a zpívat bude raper a básník Marián Benkovič.

Druhý den festivalu zahájí v sobotu dopoledne v 10 hodin vernisáž výstavy ve Spolkovém domě v Lierově ulici. Návštěvníci si budou moci prohlédnout cyklus kreseb českého malíře a grafika Jiřího Anderleho s názvem Appassionata humana, který je inspirován textem Václava Havla Slovo o slovu. Ukázky z Havlova textu při vernisáži přednese František Derfler, na trubku zahraje Štěpánka Balcarová. Souběžně s tím bude v prostorách Gymnázia Jiřího Ortena probíhat literární seminář účastníků soutěže mladých básníků a dalších adeptů poezie se členy odborné poroty.

Od 16 hodin pak festival nabídne v sále základní umělecké školy příležitost k setkání s recitátorem, hercem, moderátorem a také čestným občanem Kutné Hory Alfrédem Strejčkem. V pořadu nazvaném Loučení s hochy od bobří řeky bude Strejček vzpomínat na svá celoživotní kutnohorská přátelství a představí při tom řadu zajímavých hostů. O hudební doprovod se postará Jazzové kvarteto Víta Fialy.
V 17 hodin uvede Jan Těsnohlídek v Blues Café otevřené autorské čtení mladých básníků a účastníků festivalu. Posléze zde bude následovat další večer pro příznivce mladé poezie. Ve 20 hodin bude ze svého dílo číst básnířka Alžběta Stančáková, básník Martin Šindelář a Bohdan Bláhovec, který se zaměřuje na Slam Poetry.

Závěrečným pořadem festivalu bude v neděli od 10 hodin Pocta přátelům, která bude věnována kutnohorským hudebníkům. Pořad bude uvádět Alfred Strejček a vystoupí při něm Smíšený komorní pěvecký sbor Cantica s uměleckým vedoucím Štěpánem Kafkou a také učitelé a žáci Základní umělecké školy.