Jak vnímáte současnou dramatickou politickou situaci? Měl by premiér podat demisi?

V první fázi jde o to, aby policie vyšetřovala, a v tom jí nikdo bránit nebude, součinnost bude fungovat. Samozřejmě jde ale také o stabilitu státu. Zvláště po povodních. Pan premiér rezignovat nehodlá a klub mu vyjádřil podporu s tím, že uvidíme, jak se budou vyvíjet další kroky. Myslím, že nejdůležitější jsou zájmy státu. Velice znepokojivé je zatčení velitelů vojenského zpravodajství. Není to lehká doba, po povodních a ještě k tomu taková kauza. Jde teď o stabilitu státu.

Co vy osobně říkáte na vznesená obvinění?
Tam se podle všeho setkalo mnoho kauz. Je to spletené a je tam o více událostí – Rittig, Janoušek, Nagyová, odchod poslanců. Je to všechno spleteno do jednoho případu.

Vy sám jste byl v úzkém kontaktu s obviněným Ivanem Fuksou. Jak vnímáte jeho zadržení?

Byl jsem v rámci středočeské ODS v kontaktu se všemi poslanci. Když končí politik, ať už je to starosta, hejtman, zastupitel, radní nebo senátor, tak po skončení mandátu, pokud má nějakou odbornost, proč by nemohl nastoupit do nějaké polostátní firmy. Ivan Fuksa má vystudovanou ekonomii, dělal náměstka na ministerstvu financí. Pokud by to bylo tak, že je korupcí to, že se dostal do Českého aeroholdingu, a pokud za tím není něco jiného, co nám zatím neřekli, tak to bychom nemohli volit ani prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, například. To mi nepřipadá jako důvod, proč by měl být zadržen.

A mohl by tam být jiný důvod?
To nevím, ale pokud skončí nějaký politik a dostane funkci, na kterou je odborně zdatný, tak to nelze brát jako korupci. Co se pana Tluchoře týká, je to kamarád, kolega, potkávali jsme se v politice dlouhé roky. Ten v žádné státní firmě neseděl. Byl společníkem nějaké právní kanceláře, a pokud tam je nějaká politická korupce, tak tam musí jít o něco jiného. To už mi připadá úplně postavené na hlavu.

Co říkáte na policejní zásah samotný?
Ať orgány konají, ale ta demonstrace síly mi přišla trochu podivná. Zatýkali je, jako by to byli nějací nebezpeční vrahové – v kuklách, večer. Ti lidé se neskrývali. Přišlo mi, že to bylo trochu přestřelené. Samozřejmě vojenská rozvědka by se neměla na základě příkazů ředitele kabinetu zabývat soukromými záležitostmi nebo někoho sledovat, to je závažný fakt.

Jak na události zareaguje středočeská ODS?
Na pondělí jsme svolali regionální radu, kde se tomu budeme věnovat. Nikdo ale nemáme více informací, než má kterýkoliv jiný občan.

Může ještě z regionů vzejít požadavek na demisi premiéra?
To se samozřejmě stát může. Je možné, že někdo bude chtít předčasný kongres, ale já si myslím, že teď jde o vážnější kroky. Jestli premiér podá demisi, jestli bude úřednická vláda, nebo pověřená vláda, to je teď záležitost pana prezidenta. Máme tady teď spoustu neprojednaných zákonů, já například sleduji zákon o potravinách, příprava státního rozpočtu. Jestli nastoupí úřednická vláda a potom předčasné volby, nebo tento tlak vláda ustojí, to nebudu předjímat.

Kdyby se ta obvinění potvrdila a postup policie byl oprávněný, co to může znamenat pro ODS?
ODS začala, také díky akceschopnosti v rámci povodní, jít nahoru. Teď je to zase pád někam dolů. Zatím to postihuje pouze ODS, což nám určitě neprospěje, ale teď je důležité zachovat rozvahu a sledovat další kroky. Není čas na ukvapené kroky, je třeba sledovat vývoj, který bude možná turbulentní, můžeme čekat mimořádné schůze, zapomenout na dovolené, ale na to už jsem zvyklý. Když se něco stane a padne vláda, tak půjde o to se kvalitně rozhodnout, co pro zemi bude nejlepší a následně i pro ODS.

ODS v posledních letech nemá nejlepší pověst. Jak tento fakt reflektují řadoví členové v regionech?
ODS je jako každá demokratická strana postavena odspoda nahoru. I kvůli tomu, co se dělo, došlo k úbytku členů, byť u nás ne tak masivnímu. Teď bude důležité, jak se k situaci postaví grémium. Dnes se schází výkonná rada a podle výsledků jejich jednání bude členská základna spokojená nebo nespokojená. Důležité je vrátit se k základům naší pravicové politiky a postavit kvalitní kandidátky do voleb. Jako poslanec se teď budu snažit jednat zodpovědně, tak aby nedošlo k chaosu a destabilizaci státu. Nejsme aktuálně zrovna v dobré kondici, ale za nějakou dobu se to může obrátit. ⋌(mv)