Jedni argumentují jeho neestetičností a ničením rázu památky UNESCO, druzí zase hrozícím dopravním kolapsem, který podle nich nastane po znovuotevření malínského mostu.

Ať tak či tak, faktem zůstává, že zábradlí je v podstatě jen důsledkem zákazu vjezdu autobusů do Zámecké, Čechovy, Váňovy a dalších ulic. Tedy prostoru před zdejší kostnicí. Podle místních byla situace v místě neúnosná a za zákaz lobovali dlouhých sedm let. Ačkoliv zdejší farnost byla proti, osadnímu výboru se zákaz vjezdu podařilo letos v květnu prosadit. Ten ale otevřel další bolavé místo sedlecké lokality: kam s autobusy, které do katedrály a kostnice turisty přivážejí?

Získá sportovní hala další dotaci? Jasno bude v říjnu
Získá sportovní hala další dotaci? Jasno bude v říjnu

Jako dočasné řešení byla pro parkování pěti autobusů upravena slepá část Palacké ulice vedoucí směrem od hostince U Zlatého Lva k ulici V Olšinách, kdy bylo vyznačeno parkoviště pro autobusy, včetně nově vytvořeného zpevněného, dva metry širokého asfaltového povrchu pro chodce. Úplně už to ale nevyřešilo situaci s turisty, kteří musejí do kostnice přecházet hlavní a velmi frekventovanou silnici. Z důvodu bezpečnosti tak kutnohorský odbor dopravy vydal doporučení, aby zde vzniklo zmiňované zábradlí tak, aby turisté byli nuceni využívat dvou zdejších přechodů pro chodce. „Doporučení bylo vydáno proto, aby se zamezilo přecházení v místě křižovatky. O umístění zábradlí rozhodla samospráva,“ uvedl vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Jaromír Ďoubal.

„Lidé nedodržovali přechody a chodili přes silnici přímo křižovatkou. Proto odbor dopravy doporučil, aby bylo vybudováno zábradlí,“ doplnil k situaci místostarosta Kutné Hory Josef Viktora. Jenže situace možná není díky zábradlí tak bezpečná, jak by se mohlo zdát. Ačkoliv jsou turisté skutečně alespoň zčásti donuceni přechodů využívat, podle dopravní studie, kterou na své náklady nechala vypracovat sedlecká farnost, přechody neodpovídají současným normám, navíc jsou umístěny příliš daleko od sebe. „Jedním z možných řešení bylo například umístit v křižovatce ostrůvek a přechod jakoby rozdělit tak, aby na něm přecházející turisté mohli v půlce zastavit a nebyla tak zbytečně blokována doprava,“ uvedl Petr Jakeš, ředitel organizační složky farnosti.

Terasy pod Vlašským dvorem získaly ocenění
Terasy pod Vlašským dvorem získaly ocenění Stavba roku středních Čech

Ten ale upozorňuje i na další aspekty, které mu v souvislosti s novým zábradlím vadí. Kromě faktu, že umístění zábradlí podle něj s farností v podstatě nikdo nekonzultoval, spatřuje nesmyslnost řešení i v neestetičnosti zábradlí. „Myslím si, že zábradlí nepěkně narušuje okolní ráz památky UNESCO,“ řekl Jakeš. Na tom se v podstatě shodne i s předsedou Osadního výboru Sedlec. „Já osobně jsem si představoval nějaké decentnější zábradlí. Na druhou stranu například černá kovářská barva by mohla mnohé změnit,“ uvedl Tomáš Mottl s tím, že za zákazem vjezdu autobusů před kostnici si ale osadní výbor jednomyslně stojí. „Chápu, že názory na věc jsou různé, ale situace před kostnicí byla pro místní obyvatele opravdu neúnosná. Umístění zábradlí ale bylo podmínkou povolení zákazu, takže to šlo mimo nás,“ doplnil Mottl.

Kutnohorský místostarosta Josef Viktora ale naznačil další kroky, které by měly vyřešit nejen parkování autobusů, ale také nevzhledné zábradlí. „Ještě to budeme konzultovat s památkáři a určitě dojde k nějaké jeho úpravě, například tmavším nátěrem.“ Zároveň zdůraznil, že situace se pohnula směrem kupředu i s parkovištěm pro autobusy, které by mělo vzniknout na travnaté ploše naproti Albertu. „Bylo zadáno výběrové řízení na vypracování projektu,“ řekl Viktora s tím, že budoucí parkoviště by mělo sloužit nejen autobusům, ale i osobním automobilům. „Rozhodně ale nepůjde o nějakou betonovou plochu, mělo by jít o parkoviště se stromy a dalšími přírodními prvky,“ uzavřel Viktora.

Ilustrační foto.
Medu je málo, včelaři zvyšují jeho cenu

ANKETA: Jaký máte názor na zábradlí u katedrály?

Karel Koubský st., 68 let

Nevím ani kdo zábradlí projektoval, ani kdo ho financoval. Dopravní studie nabízela i jiné možnost řešení. Nejvíc nešťastné mi ale na celé situaci přijde ten fakt, že to s námi v podstatě nikdo nekonzultoval.

Adriana Kopecká, 30 let

Do Sedlce jezdím ke známým a na rovinu říkám, že mi to zábradlí přijde jako pěst na oko. Přijela jsem do města asi po půl roce a docela mě to šokovalo. Vůbec se to sem nehodí, navíc nechápu, jak něco takového mohlo projít ve městě UNESCO a kdo k tomu dal povolení.

Pavel Svoboda, 55 let

Jsem v Kutné Hoře poprvé, vyrazili jsem s manželkou navštívit zdejší památky. Takže vlastně ani nevím, že zde předtím to zábradlí nebylo. Ale nepřijde mi na tom nic divného, ani si nemyslí, že by se sem nehodilo. Spíš naopak. Když vidím ty davy turistů, co vystoupili s autobusu, přijde mi to jako nejbezpečnější řešení.

Teresa Romasnka, 29 let

Jsem turistka a neznám to tu, ale přijde mi, že šlo určitě zvolit nějaké citlivější řešení. Kupříkladu barva toho zábradlí mohla být tmavší, tohle je strašně křiklavé a podle mě se to sem moc nehodí.

Kamila Janů (uprostřed) vyhrála silniční závod juniorek na MČR.
Bikerka Kamila Janů vybojovala na republikovém mistrovství stříbro