Příznivce historických vozidel potěší dvoukolový závod do vrchu Kaňk, který odstartuje v sobotu a v neděli od 10 a 10.45 hodin v Lorecké ulici. Zúčastní se ho zhruba čtyřicet jezdců z České republiky, Francie, Německa či Rakouska v automobilech vyrobených do roku 1936. Mezi závodními vozy bude například Praga Piccolo z roku 1930 nebo Chevrolet vyrobený v roce 1928. Automobily vybírá komise složená z organizátorů a pracovníků Národního technického muzea. „Veteran Rallye do vrchu Kaňk navazuje na dlouholetou tradici pořádání veteránských závodů v Kutné Hoře, já mám tu čest podílet se na organizaci podruhé," řekla ředitelka závodu Mariana Pohlová.

Své loňské vítězství se pokusí obhájit Antonín Novák, který se rallye účastní už popáté. Na trať ale o víkendu vyrazí s jiným vozidlem. „Loni jsem soutěžil s Tatrou 57A, kterou mi zapůjčil otec, protože vlastní auto jsem měl rozbité. Moje Škoda 422 prošla generální úpravou motoru a je připravená ke startu," uvedl. Závodní vůz byl vyrobený v roce 1931. „Tehdy ho zakoupil pradědeček mé manželky přímo ve výrobním závodě Škoda," objasnil historii vozu Novák. Zálibu ve veteránech podle svých slov zdědil po otci. Kromě účasti na soutěžích, historický vůz využívá k rodinným vyjížďkám po okolí Kutné Hory.

Spanilá jízda do Tasic

Ani letos nebude chybět tradiční spanilá jízda, na kterou se jezdci vydají v sobotu v 14.30 hodin. Její trasa v délce přes šedesát kilometrů povede z Palackého náměstí do hutě Jakub v Tasicích, jedné z nejstarších skláren v Česku. Impozantní podívaná se tak naskytne i obyvatelům řady obcí na Kutnohorsku, veterány projedou například Bykání, Červenými Janovicemi či Zbýšovem. „Nejvíc nás letos zaskočila dopravní omezení v Kutné Hoře a okolí, ale i to se pokusíme vyřešit," slíbila Pohlová.

Občerstvení i živá hudba

Přehlídku předválečných vozů doplní kulturní program na Palackého náměstí v Kutné Hoře, který se podle ředitelky závodu snaží organizátoři připravit tak, aby byl co nejrozmanitější a na své si přišli všichni. Program začne v sobotu vystoupením rock-folkové skupiny Něco z Týnce nad Labem. Na pódiu se vystřídají i další kapely jako Kabát Revival, Teplá Buchta, Doctor P. P. a Hamleti. Nedělní program pak zpestří Telegraf, Elán Revival a Jaroslav Uhlíř. „Kromě hudebních vystoupení se tradičně uskuteční i oblíbená soutěž jedlíků a pro zájemce bude připravený otočný simulátor," vyjmenovala Pohlová. Na náměstí budou připravené také stánky s občerstvením a rukodělnými výrobky. Nudit se nebudou ani ti nejmenší, i pro ně organizátoři připravili dva dny plné her, soutěží a zábavy.