Couchsurfing je internetová služba, která zájemcům pomáhá zprostředkovat bezplatné ubytování po celém světě. Oficiální stránky, které mají podobu sociální sítě, fungují od roku 2004 a od té doby na nich nabízí ubytování přes deset milionů lidí z více než dvou set tisíc zemí.

Jedním z těch, kdo mají s couchsurfingem bohaté zkušenosti je student z Kutné Hory Josef Draslar. Spolu s přítelkyní se vydal na osmačtyřicetidenní cestu po Evropě. V hotelu však nemuseli přenocovat ani jednou. „Navštívili jsme Německo, Nizozemsko, Lucembursko a Belgii a poznali jsme devatenáct rodin," vyjmenoval Draslar.

Odlišné kultury

Při rozhodování o využití této služby u něj nehrála roli pouze finanční stránka, ale také možnost poznat tamní kulturu opravdu z blízka. „Couchsurfing bych doporučil každému, kdo se rád setkává s novými lidmi a názory. Prostřednictvím této komunity je také možné poznat města skrz zadní vrátka, tedy nejen hlavní turistické atrakce, ale i místa, která vám doporučí místní obyvatelé," vyzdvihl klady couchsurfingu Draslar. Při své cestě po Evropě se setkal s širokou škálou lidí a přístupů k životu. Mezi nimi byl například mistr v taekwondu, pastor, astrolog, buddhistka nebo řidič kamionu, který vozil i slavnou rockovou skupinu AC/DC nebo legendární zpěvačku Tinu Turner.

Kostnice zaujme

Společně se svou přítelkyní Draslar nasbíral i hostitelské zkušenosti. V domě v Kutné Hoře ubytovali skupinu dívek z Polska, Nového Zélandu a Jižní Koreje, která projížděla Evropu na kole. Loni u nich pár nocí strávila anglická rodina, se kterou jsou stále v kontaktu a dokonce dostali pozvání na svatbu. „Kromě přespání návštěvu většinou provedeme po Kutné Hoře, největší nadšení sklízí tradičně kostnice," uvedl Draslar.

Zkušenost s poskytnutím noclehu má i Kutnohoračka Lenka Liberská. O loňských prázdninách u ní nějaký čas pobývaly dvě sestry z Francie. „Caroline a Gaelle byly naprosto šílené a akční, jedna pracuje jako hlídač parkoviště a druhá je pošťačkou v Bretani. Díky studijnímu pobytu se mi podařilo Gaelle navštívit a vyzkoušet si tak oboustranný couchsurfing," zavzpomínala Liberská.

Z hlediska bezpečnosti by cestovatelé měli dbát především na to, aby si důkladně prostudovali profily svých hostitelů a pročetli si reference napsané lidmi, kteří u daného člověka už přespávali. To dodržuje i další couchsurferský pár z Kutné Hory Markéta Nekvindová a Jan Vrabčák. I díky tomuto opatření byl zatím jedinou negativní zkušeností mladého páru menší nepořádek. Podle jejich slov je stránka couchsurfingu hodně bezpečná. Její administrátoři jsou aktivní a všechny podvodníky rychle blokují. „Vybíráme si lidi s co největším množstvím kladných ohlasů. Pokud se jedná o nováčka, prohlížíme si jeho fotky, informace na profilu a sledujeme způsob, jakým s námi komunikuje," vysvětlila Nekvindová. Ta se svým přítelem absolvovala zážitky nabitý výlet po Anglii, Walesu a Nizozemsku. „Nejraději vzpomínáme na koupel v podomácku sestavené, dřívím ohřívané a říční vodou napuštěné vířivce v polorozpadlém statku u Amsterodamu," uvedla

Spokojenost cestovatelů i těch, kteří je zdarma ubytovávají, zajistí také určitá opatření, na kterých je třeba se předem dohodnout. Vrabčák doporučuje hostitele kontaktovat v dostatečném předstihu, a to minimálně dva týdny před plánovaným příjezdem. Na škodu také není přivézt sebou nějakou drobnost z rodné země. Podle Liberské je klíčem k oboustranné spokojenosti dostatečně komunikovat a nenarušovat režim hostitele pozdními nočními návraty.