Na jakou akci z letošního léta budete nejraději vzpomínat?
Tak určitě je pro mě toto léto ve znamení Air festivalu v Hradci Králové.

Co Vás na něm tak zaujalo?
Já a kolega DJ Majkl jsme si zde zahráli na hlavním pódiu. Byla to velká čest si na takovém festivalu zahrát. Atmosféra byla skvělá a lidé pařili i za deště. Technika naprosto prvotřídní a organizace velice dobrá.

Obecně, máte nějaké místo, kam se rád vracíte zahrát?
V podstatě všude tam, kde jsem hrál, jsem si hraní užil. Na každé z těchto míst bych se zase rád vrátil. Například na jaře jsme společně s několika nadšenci uspořádali sami párty kousek u Brna. Pronajali jsme prostory, zařídili zvukaře a udělali promo. Takové akce, které si jedete od začátku podle sebe mě baví asi nejvíce.

Hraní v klubech je jiné?
Ano, hraní v klubu má jinou atmosféru. Všechno je dopředu zařízené a dané, což je super. Máte ale stanovený čas a je nutné se pro obecenstvo držet v nějakých stylových mantinelech. Je těžké set oživit třeba techno trackem (pozn. red. track = hudební stopa). Main stream ve většině klubů je striktně ve stylu house a často i dance.

Jak jste začal s hudbou?
Hrát jsem začal před asi 8 lety. Začátky byly opravdu krušné. Nikdo z mých přátel nic, co by se DJingu alespoň trochu podobalo, nedělal. Všichni v té době poslouchali rock nebo metal. Ale já jsem hltal sety Paul Van Dyka, Markuse Schulze a studoval, jak vlastně DJing a mixování funguje. Jezdil jsem na velké akce i do klubů a okoukával a odposlouchával z čeho a jak kdo hraje. Tím jsem se také do značné míry sám hudebně profiloval. Úplné začátky jsou spíše úsměvné. Na zahradě jsem uspořádal akci pro pár přátel a snažil se napojovat. Nedá se mluvit o mixování. Byly to jednotlivé tracky pomocí dvou discmanů a malého studiového mixážního pultu.

Styl, který hrajete, je progresivní trance. Dokázal byste ho našim čtenářům přiblížit?
Trance jako takový je v podstatě hudební styl, který vznikl na základech stylů techno a dance. Z techna si převzal výraznou basovou linku a z dance zase vokály a melodie. Vznikla tak melodická hudba, často s ženskými či mužskými vokály, která má velice hutný a úderný základ. Progressive trance je jeden z pod-stylů trance. Zasahuje často stylově až do house hudby. Celkově vzato je progressive trance trochu pomalejší, temnější s propracovanějšími melodiemi než jiné styly trance.

Hrajete sám?
Zhruba před 3 lety se ke mně připojil můj dobrý kamarád Michal Kolembář alias DJ Majkl, kterého také už nebavilo hudbu jen poslouchat. Nyní hrajeme v podstatě už jen spolu a tvoříme dvojici Noise Makers. Skvěle se doplňujeme, protože Majkl tíhne spíš k elektru, house a podobným věcem. Takže se za mixákem střídáme a celkově je večer živější.

Máte nějaké plány do budoucna?
Elektronická hudba a DJing je něco, co miluji a dělám to s obrovskou radostí. Tahle hudba je můj největší a asi i celoživotní koníček. Takže ať budu v budoucnu hrát kdekoliv, stačí mi si stoupnou za mixpult, nasadit sluchátka a budu šťastný. Každopádně bych ale společně s Majklem hodně chtěl získat dlouhodobou rezidenturu v nějakém zavedeném klubu, to by pak bylo skvělé.

Kde hledáte inspiraci?
Asi největší inspirací jsou kluby, kam rád chodím si jen tak poslechnout hudbu, popovídat si s přáteli. Dále je třeba každý den prolézat internet, poslouchat trance rádia, poslouchat sety a sledovat, jaký track vyjde a kdy atd.

Které skupiny či jednotlivci na Vás mají největší vliv nyní?
Nejvíce mě určitě ovlivňují producenti a DJové kolem Markuse Schulze a i on samotný. Jedná se v podstatě o skupinu DJů tvořící malý sub-styl progressivního trance, kterému se říká coldharbour.

Jak se v čase měnil styl hudby, kterou jste poslouchal?
Začátkem tisíciletí byl podle mého názoru trance na vrcholu. A to nejen velikostí publika, ale i propracovaností a kvalitou hudby samotné. Producentů bylo celkem málo, ale tracky úžasné. Jak se trance postupem času měnil a přebíral více prvků z house, přizpůsoboval jsem se i já. Strašně rád poslouchám sety z té doby, zejména ranou tvorbu DJ Tiesta. Ale dneska je trance jiný.

Lepší? Horší?
Nemůžu říct, zda je lepší nebo horší. Je prostě jiný.

Kde hudbu nejraději posloucháte? Máte nějaké zázemí pro trénink?
Ano, do výstavby nového domu jsem zaprojektoval odhlučněnou místnost, která skvěle izoluje zvuk. Díky speciálním obkladům jsem docílil i prvotřídní akustiky. V tomto studiu mám mixážní pult, kontrolery, kilowattové repro a spoustu dalších zařízení. Zde trénuji, nahrávám sety a poslouchám nové tracky. Je to pro mě takový malý ráj na zemi.

Co byste poradil novým DJům?
Za každou cenu dělejte, co vás baví. Vložte do toho maximum možného času a i financí, bez kterých se to bohužel neobejde. Nenechte se ničím zviklat. Jednoho dne se všechno to úsilí určitě vyplatí. I kdyby se vám nepodařilo být jednou hodně slavný DJ, dělali jste to, co vás těší. Kdo to může říct?

Jak hodnotíte trance scénu a vůbec scénu progressivní elektronické hudby na Kutnohorsku?
Tady musím být trochu negativní. Bohužel, až na kolínské Staré Lázně tady tato scéna úplně chybí. Je to kraj, kde bez problémů naplníte festival, kulturák nebo klub díky jakékoliv „béčkové" rockové kapele. Chybí tady ale kluby s tímto zaměřením a asi i částečně publikum. Doufám, že se to časem zlepší. Budu se maximálně snažit k tomu přispět. Na Brněnsku, v Praze ale i na Hradecku je situace úplně jiná.

AUTOR: Lenka Svobodová