Kvůli demolici nad vysokým napětím se v Malíně v pátek po polední hodně prášilo. „Nikdo nás nevaroval. V pátek odpoledne se venku nedalo vůbec dýchat,“ uvedl obyvatel ze Slévárenské ulice. Demolice pobouřila i další obyvatelku, která má dům v blízkosti mostu. „Sázela jsem jahody, už teď na nich mám centimetr prachu! Nemůžeme dát ven ani prádlo, přitom je tak hezké počasí,“ dodala obyvatelka ze Slévárenské ulice.

Opravy malínského mostu začaly.
Cesta z Malína do Kutné Hory trvá v dopravní špičce i půl hodiny

Místostarosta Kutné Hory Josef Viktora se o této informaci dozvěděl v poledne a ihned poslal na místo odbor životního prostředí.
Bohužel v pátek pracovníci sundávali vazníky mostu, které se nacházely přímo nad vysokým napětím. „Pokud je na železniční trati provoz a vysoké napětí není vypnuté, tak se nedá nic dělat a kropit se nemůže,“ uvedl Vladimír Kocián z odboru životního prostředí. Ten také dodal, že bohužel nejde poručit dešti a větru. Podle Vladimíra Kociána se nakonec vše v klidu vyřešilo. „Lidé, kteří si stěžovali, to pochopili,“ dodal.

Den předtím pracovníci prováděli také demolici nad vysokým napětím. Ten den ale foukal vítr na druhou stranu a nikomu to nevadilo. „V současné době se budou již provádět práce mimo vysoké napětí,“ podotkl Kocián. Další demoliční práce již však budou prováděny pod neustálým kropením, a to protože demolice se posune zhruba třicet metrů od železniční trati.

Ilustrační foto
Městská společnost Tebis podala další žalobu na společnost EC Kutná Hora

Do Velikonoc dojde ke kompletní demolici nosné konstrukce mostu na malínské straně. S náspy mostu, ve kterých je arsen, se začne hýbat na začátku května.

S demolicí mostu jsou spojené také nezbytné výluky Českých drah. Ty jsou naplánované vždy na noc, kdy městem projíždí minimum vlaků. První výluka se uskuteční od 16. do 20. dubna. „Pod mostem bude připravený jeřáb. Ten bude snášet nosníky mostu, aby byly hned mimo vlakovou trať a nehrozilo žádné nebezpečí,“ řekl stavbyvedoucí Hugo Rejthar.

V patnáctém kole okresního fotbalového přeboru zvítězily Nové Dvory nad Chotusicemi 4:0.
FOTO: Výsledky a střelci okresního fotbalu