„Protest lékařů se poskytování péče v kutnohorské nemocnici nedotkne. Nemám informaci o tom, že by se některý z lékařů naší nemocnice 
do protestu zapojil," konstatoval ředitel Nemocnice Kutná Hora Zdeněk Heřmánek.

Prakticky totožně znělo vyjádření ředitele Městské nemocnice v Čáslavi Martina Nováka. „Našich pacientů se protest lékařů v žádném případě nedotkne," poznamenal Martin Novák.

Veřejnost, poučena zprávami o symbolickém charakteru lékařského protestu, se zřejmě o jeho podobu v místních zdravotnických zařízeních příliš nezajímá.

„Vůbec nevím, jestli lékaři protestují. Byla jsem dnes na poliklinice a ničeho, jako nějakých papírů na dveřích, jsem si nevšimla," řekla Marie Válková z Kutné Hory.

Protest pořádá Česká lékařská komora (ČLK). Tvrdí, že ministr Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Příjmy od pojišťoven podle ČLK klesnou, což prý umožní úhradová vyhláška. ČLK ji chce napadnout ústavní stížností.
Ministerstvo argumentuje daty statistiků, podle nichž náklady na zdravotní péči i při stagnaci ekonomiky rostou. „Podle analýzy Českého statistického úřadu jsou lékaři 
a sestry jednoznačnými vítězi v rychlosti růstu platů za uplynulých dvacet let," řekl Nosek. Lékaři si podle něj polepšili relativně víc než třeba vedoucí pracovníci v průmyslu.