„Minimálně ještě čtrnáct dní budou takto v izolaci. Je to z toho důvodu, že ještě neprošli očkováním a mohli by se nakazit. Případné návštěvy mohou různé viry přinést třeba i na podrážce od bot," uvedl Ivan Ringel. Lidé už ale teď mohou na facebookových stránkách Ringellandu vybírat pro malá tygřata jména. Pro malou tygří samici mohou vybírat ze jmen Ola, Iša, Tiksi, pro tygří samce potom ze jmen Ural, Altaj, Don, Kizi, Ruslan a Tabo.

Termín křtin v Ringellandu zatím stanoven není. „Já nerad plánuji takhle dopředu, dokud neprojdou očkováním, může se stát cokoliv. Můžou dostat například herpes virus a to vám pak to zvíře odejde doslova před očima. Může se šířit vzduchem, ale především od návštěv," uvedl Ivan Ringel k termínu křtin.

Trojici tygřat jejich matka Sumba přijala a jsou tedy plně živena jejím mlékem. To, že matka svá mláďata nepřijme se prý stává zejména u prvorodiček nebo málo zkušených tygřic. Pokud žijí v zajetí, přichází na řadu strava umělá. Podle Ivana Ringela to ale vůbec není jednoduchá práce. „To si nikdo neumí představit. Malé tygře se neumí samo ani vyčůrat a vyprázdnit, protože je zvyklé, že mu matka masíruje břicho. To všechno pak musíme dělat my a to je práce na dvacet čtyři hodin," zdůraznil. Ve volné přírodě jsou mláďata s matkou až do dvou let věku, v zajetí je lze odstavit zhruba ve čtyřech měsících, kdy se naučí sami přijímat potravu. „Naše zvířata mají spotřebu 150 kilogramů masa denně. Není jednoduché je uživit, ale pro nás jsou prostě na prvním místě," uvedl Ivan Ringel.

Matka Sumba

Matce Sumbě je čtrnáct let, otec Bajkal, který také žije v Ringellandu, je již patnáctiletý. Ve volné přírodě se dožívají zhruba kolem dvanácti let. „My jsme schopni tygry odchovat až do dvaceti let věku," prozradil Ivan Ringel k věku zvířat. Pro samici Sumbu to již byl v pořadí sedmý porod. Proběhl v pořádku, ale prý je na ní znát, že už je starší. „Při mláďatech předtím na ni bylo vidět, že si své mateřství doslova užívá. Teď je unavenější,v kleci si i snaží lehat od mláďat stranou. Ale kojí, to je důležité," prozradil o tygří matce Ivan Ringel. Prohlédnout jsem si byla i otce Bajkala. Když jsme přicházeli k jeho výběhu, měl zrovna otevřenou tlamu a vypadalo to, že na nás cení zuby.

Flémování

Od Ivana Ringela jsem se ale dozvěděla, že to, co Bajkal zrovna provádí, se nazývá flémování neboli navětřování. To zvířata dělají za účelem zjištění určitých pachů. „Zrovna včera byla mláďata s matkou vedle ve výběhu, tak větří," řekl majitel.

Tygr sibiřský neboli ussurijský žije jako samotář a otec by svá mláďata, pokud by s nimi přišel do styku, okamžitě zabil. Nesnesou se ani dospělí samci. „Právě teď je otázkou několika dnů, kdy budeme muset od sebe oddělit čtyřleté samce, kteří spolu sdílí voliéru. Pokud bychom je dali například k Bajkalovi, roztrhal by je," potvrdil Ringel.

V Ringellandu se již jedná o patnáctou generaci tygra ussurijského. „Odchovali jsme padesát šest mláďat. Ve volné přírodě tento druh hlavně kvůli lidem vymírá, tak alespoň něco pro to děláme," uvedl Ivan Ringel. Poslední mláďata samice Sumby narozená v roce 2013, Ussuri, Argun a Tajmir, již Ringelland opustila. Zamířila do Francie, Belgie a Bulharska. Ani čerstvě narozená mláďata zde žít nezůstanou. Jednak z toho důvodu, že dospělých tygrů zde v současné době žije celkem devět, ale také proto, že se jedná o stejnou krev, a to už není pro další chov ideální. Velkou zajímavostí je, že v rámci celosvětového chovu tygra ussurijského v zajetí, se provádějí speciální genetické testy, pomocí nichž se určuje, zda-li není rasa s něčím zkřížená, například s tygrem bengálským. „Odebere se pět ampulí krve a chlupy i s cibulkami a všechno se to posílá do laboratoře do Švédska. Náš rodokmen je stoprocentně čistý," doplnil Ivan Ringel k rodokmenu svých tygrů.