Rybník budeme rozšiřovat. Nejdříve se bude hloubit, upravovat dno a potom se stávající rybník bude odbahňovat," řekla starostka obce Eva Mottlová. Práce provede firma z Červených Peček a celkové náklady na opravu rybníka se budou pohybovat kolem 1,09 milionu korun. Z toho 750 tisíc korun ovšem pokryje dotace, kterou v polovině tohoto roku přiřklo obci vedení Středočeského kraje z fondu životního prostředí a zemědělství. Dotační peníze jsou součástí více než osmimilionové částky, kterou Středočeský kraj letos na obnovu rybníků věnoval. „Obnova přirozených vodních ploch v krajině je velmi důležitá, a to nejen z hlediska ochrany přírody, ale také ochrany krajiny před následky povodní. Zanedbané a neudržované rybníky mohou případnou povodeň velmi zhoršit," řekl hejtman Miloš Petera.

Rybník v Podvekách je neprůtočný a jde o pravostranný přítok Podveckého potoka. Po skončení prací bude čtyřikrát větší, než je teď. „Plocha normální hladiny rybníka bude 1 231 metrů čtverečních, teď má pouze nějakých 300 metrů čtverečních," dodala starostka. Úprava vodní plochy je podle informací kraje součástí výstavby odpočinkového a sportovního areálu a zlepší vodní režim v nižším povodí vyrovnáním minimálních a povodňových průtoků.

Pokud půjde všechno podle plánu, všechny stavební úpravy vodní plochy by měly skončit v červnu příštího roku, nejzazší termín, kdy by měl být rybník předán obci je 17. června 2016.