Sbírka oslovila mnoho lidí, kteří svým přispěním dali najevo, že si zvon na věži kostela sv. Jakuba přejí. Nově pořízený zvon Jakub Maria je již hotový, váží 2,5 tuny a jeho cena byla 2 milióny korun. V polovině léta dostal zvon požehnání a nyní je vystaven na nádvoří Vlašského dvora, kde čeká na své vyzdvižení na věž kostela sv. Jakuba. To se uskuteční v sobotu 7. října.

Vyzdvižení zvonu bude provedeno historickou metodou, což u takto velkého zvonu bude v současné době evropský unikát. Následující neděli 15. října se pak zvon poprvé ozve. Poprvé po 75 letech z věže kostela zazní hlas zvonu.

Nové retail centrum v Kutné Hoře roste jako z vody.
Podnikatelé: Nové centrum zcela pohřbí malé obchody

Nyní probíhají opravy zvonové stolice a také statické zajištění zdiva věže. Práce jsou nutné i z hlediska historie. Věž kostela sv. Jakuba měla vždy problémy se zvoněním. Byla mnohokrát zpevňována a také zvonová stolice podstoupila řadu úprav. Ty ale nebyly vždy zcela šťastné. Proto jsou se současnou znalostí statických a dynamických výpočtů prováděny ve věži úpravy, aby vlivem zvonění nedocházelo k jejímu dalšímu poškozování. I tyto práce jsou hrazené z veřejné sbírky. Náklady na ně přesáhnou další 2 milióny korun

Koncert na závěr

Pro slavnostní závěr sbírky organizátoři připravili koncert hudebního souboru Zvonky dobré zprávy. Soubor mladých lidí, kteří hrají na ruční zvonky, přijede do Kutné Hory z Kateřinic. Koncert se uskuteční tuto sobotu 26. srpna v kostele sv. Jakuba od 18 hodin a dobrovolné vstupné bude věnováno do sbírky Zvon pro Jakuba.

KRÁTCE: Do zahrad si přijdou zacvičit jógu i úplní začátečníci