Zvon je odlit a v neděli 23. července bude veřejnosti představen. V ten den vrcholí oslavy svátku sv. Jakuba pořádané Římskokatolickou farností Kutná Hora. Letos budou zahájeny již v pátek Koncertem účastníků Letního semináře Klubu sbormistrů v Chrámu sv. Barbory. Rozhodli se sbírku také podpořit a koncert uspořádají jako benefiční.

V sobotu následuje Koncert k oslavě svatého Jakuba – varhany Michal Hanuš a housle Jiří Kuchválek v kostele sv. Jakuba. V neděli po slavnostní mši bude zvon připraven před Vlašským dvorem, kde bude požehnán a následovat bude průvod městem. Zvon umístěný na voze taženým čtyřmi kladrubskými vraníky pojede od Vlašského dvora na Palackého náměstí, ulicí Husovou ke Kamenné kašně a pak zpět ke kostelu sv. Jakuba, kde bude po celé odpoledne vystaven. Poté bude přemístěn na nádvoří Vlašského dvora.

Nový zvon určený pro kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře odlili v nizozemském Astenu ve středu 10. května.
Nový zvon pro kutnohorský kostel svatého Jakuba odlili v Astenu

Zde jej budou moci návštěvníci vidět až do jeho vyzdvižení na věž kostela. To je naplánováno na sobotu 7. října. O týden později, v neděli 15. října, po dopolední mši nastane velký svátek. Uslyšíme nový zvon Jakub Maria poprvé zvonit. Bude to po dlouhých 75 letech, co byly zvony z kostela sv. Jakuba konfiskovány a odvezeny pro válečné účely. Myslím, že to pro nás všechny bude opravdu velký svátek.

Sbírka ještě nekončí. Z vybraných peněz byla zatím zaplacena záloha na výrobu zvonu, během letních měsíců budou probíhat práce na opravách zvonové stolice a statického zajištění věže. Předpokládané celkové náklady na pořízení zvonu a související práce přesáhnou hranici 3.500.000 Kč.

Malvína Krepsová, za sbírku Zvon pro Jakuba

Zvon pro Jakuba.
Veřejná sbírka Zvon pro Jakuba dostala ocenění